Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarac o Černobilju „Ruski detlić“
Dokumentarac o Černobilju "Ruski detlić"
Dokumentarac o Černobilju "Ruski detlić"

Dokumentarac o Černobilju „Ruski detlić“

U četvrtak, 18. jula od 19.00, u Biblioteci grada Beograda biće prikazan dokumentarac o Černobilju „Ruski detlić“ reditelja Čada Grasije.

U Čitaonici Fonda umetnosti, u okviru Beldocs čitaonice i projekta AVA VoD, biće prikazan američki film koji otkriva bizarne i do sada javnosti nepoznate podatke u vezi sa događajima koji su prouzrokovali černobiljsku nuklearnu eksploziju 1986. godine.

O ovoj i drugim nuklearnim katastrofama u popularnim medijima, razgovaraće dr Milan Tomašević iz Etnografskog instituta SANU, dr Marko Pišev sa Filozofskog fakulteta i Igor Stanojević, selektor Beldocsa.

O filmu „Ruski detlić“

Fedor Aleksandrovič je radioaktivan čovek. Imao je četiri godine 1986, kada je bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije, nateran da napusti dom.

Sada ima 33 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet – zašto se ustvari desila?

Da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost? I, najvažnije, kako je to povezano sa ogromnom, misterioznom piramidom od čelika koja trune dve milje udaljena od mesta katastrofe: nezgrapno oružje hladnog rata, poznatije kao Duga i pod nadimkom „Ruski detlić“, sa čudnim, neprestanim kliktanjem radio frekvencija koje emituje?

U ovom dokumentarnom trileru zavere (od producenta „Pussy Riot“ i „The Square“), Aleksandrovič se vraća u gradove duhova u radioaktivnoj zoni, ne bi li pokušao da nađe odgovore – i ne bi li uspeo da odluči da li da rizikuje sopstveni život tako što će ih objaviti, usred rastuće opasnosti Ukrajinske revolucije i rata.

Beldocs čitaonica

Beldocs čitaonica se od oktobra 2018. godine realizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije.

Predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života. Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta AVA VoD, u kome Beldocs učestvuje sa 26 partnera iz devet evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama.

Zahvaljujući AVA VoD, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa Beldocsa tokom cele godine i to online sa bilo kog uređaja, kao i offline u multimedijalnim odeljcima biblioteka.

AVA VoD baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg Beldocsa.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa potprogram Mediji, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.