Naslovna » BG servis » eUpis i u srednjim školama u Srbiji
eUpis i u srednjim školama u Srbiji
eUpis i u srednjim Å¡kolama u Srbiji

eUpis i u srednjim školama u Srbiji

Od danas, 8. jula 2019, Vlada Srbije omogućila je eUpis, tj. pojednostavljen upis učenika u 536 srednjih škola u Srbiji.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je, zahvaljujući saradnji nekoliko ministarstava, završena implementacija informacionog sistema eUpis i u srednjim školama, što će omogućiti lakši i brži način upisa u prvi razred.

Informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti, ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama, što će omogućiti zaposlenima u školama da izvrše raspoređivanje dece u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je tim povodom da je veliki posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik.

Po njegovim rečima, građanima sada izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao „papir više“ za posao sa upravom.

– Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13 – poručio je on.

eUpis – za lakši upis đaka ali i studenata

Informacioni sistem eUpis, koji je ove godine prvi put implementiran u sistem prosvete, oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Takođe, ovaj sistem je oslobodio studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti, što pokazuje da je javna uprava u službi građana.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, i to zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu.

Oni su, kako je naveo, na taj način uštedeli sate čekanja na nekom od šaltera javne uprave, dok 12.000 do 13.000 brucoša takođe nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih.

Obezbeđivanjem usluge eUpis Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja može da prati postupak upisa i to predstavlja početak implementacije novog i sveobuhvatnog jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Kancelarija za IT i eUpravu je za zaposlene u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima Univerziteta u Beogradu, obezbedila kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi.

U naredne dve godine će se raditi na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu.

Ovakvim novim sistemom rada došlo je do transformacije javne uprave u servis, zahvaljujući čemu građani sve manje moraju da budu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera. (Vlada Srbije)