Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Prirodnjačkog muzeja: Put na Mesec
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Put na Mesec
Created with GIMP

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Put na Mesec

Do kraja januara 2020. godine u Galeriji Prirodnjačkog muzeja biće otvorena izložba višeg kustosa Miloša Jovića, „Put na Mesec“.

Pre tačno pedeset godina život je sa naše planete prvi put zakoračio na susedno, do tada pusto nebesko telo. Povodom ovog velikog koraka za čovečanstvo – sletanja ljudi na Mesec, Prirodnjački muzej koristi priliku da podseti posetioce da priroda nije ograničena na Zemlju, već obuhvata čitav svemir. Kosmički zakoni upravljaju i našom planetom.

Prvo putovanje na Mesec je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera.

Izložba stoga predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika „Generacije X“ – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. Novo saznanje je proširilo horizonte i donelo osećaj prostranstva i slobode na obali kosmičkog okeana u čijem ritmu pulsira život na Zemlji.

Izložba prikazuje uticaj Meseca na razne stanovnike Zemlje. Ova kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: „O Mesecu i Zemlji“, „O Mesecu i Zemljanima“, „Istraživanja Meseca“ i „Mesec u našim očima“.

Od lunarnog bazalta do mitologije i simbolike Meseca

Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi. Biološki ritmovi koji prate Mesečeve mene, cirkalunarni ritmovi, utiču na rast, razmnožavanje, ishranu, kretanje, orijentaciju i ponašanje mnogih organizama.

Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje.

Izloženi su posebno vredni eksponati počev od originalnih fragmenata Mesečevog tla – lunarnog bazalta, zatim zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada „Apola 17“; replika plakete koju je posada „Apola 11“ ostavila na mesečevoj površini 20. jula 1969, poklon astronauta Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina Josipu Brozu Titu; replika kugle detonirane na površini Meseca 14. septembra 1959. godine kada je prva bespilotna letilica „Luna 2“ dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962. i drugi.

Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi.

Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom.

Izložba „Put na Mesec“ – info

  • Mesto: Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5
  • Vreme: 26. jul 2019. – 31. januar 2020.
  • Autor izložbe: Miloš Jović, viši kustos
  • Radno vreme: 10.00 – 21.00 (leti), 10.00 – 18.00 (zimi); ponedeljkom zatvoreno
  • Ulaznice: 100 RSD; porodična – 200 RSD; penzioneri – 50 RSD
  • Za dž: besplatno za decu do sedam godina, za studente i osobe sa posebnim potrebama i njihove pratioce
  • Za dž – za sve: četvrtkom od 10.00 do 12.00.
  • Kontakt: galerija@nhmbeo.rs, 011/3284-317

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.