Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Guarnerius: Kšištof Šumanjski i Bojana Dimković
Kšištof Šumanjski i Bojana Dimković
Kšištof Šumanjski i Bojana Dimković

Guarnerius: Kšištof Šumanjski i Bojana Dimković

U petak, 12. jula od 20.00, u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije – Guarnerius nastupiće Kšištof Šumanjski (bariton) i Bojana Dimković (klavir).

Publiku očekuje svetska premijera pesama poljsko-ukrajinskog kompozitora Sergeja Bortkeviča (1877-1952) – Resital pesama za bariton i klavir.

Bortkevičev stil karakteriše splet romantišarskih motiva (nasleđenih od Šopena, Lista, Rahmanjinova, Čajkovskog i Skrjabina) i motiva karakterističnih za slovenski folklor. U stvaralaštvu nije zavisio od muzičkih trendova a nežna melanholija, koju je iz života preneo u svoja dela, njegovoj muzici daje posebnu draž.Za dž

Skoro sedamdeset godina posle smrti kompozitora, muzičari iz celog sveta počinju ponovo da otkrivaju njegovu muziku, a ipak on i dalje ostaje misteriozna figura u savremenoj „muzičkoj“ galeriji.

Ulaz na koncert je slobodan.

Kšištof Šumanjski (Krzysztof Szumański) je nastupao je u Kraljevskoj operi Kovent Garden. Sarađivao je sa svetski poznatim dirigentima. Od 2008. do 2013. bio je član solističkog ansambla berlinske „Deutch Oper“. Čest je gost na Veksford festivalu u Irskoj.

U Poljskoj redovno sarađuje sa Nacionalnom operom u Varšavi, Velikim pozorištem u Lođu, Velikim pozorištem u Poznanju, Baltičkom operom i Operom Krakovskom kao i sa filharmonijama: Varšavskom, Krakovskom, Poznanjskom i Gožovskom. Takođe je redovni gost na „Uskršnjem festivalu Ludvig van Betoven“ koga je osnovao Kšištof Penderecki.

Član je solističkog ansambla operske kuće “Staatstheater Darmstadt“. Godine 2017. završio je doktorske studije na odseku za Operske studije Muzičke akademije „I. J. Paderevski“ u Poznanju.

U tekućoj sezoni je angažovan kao redovan gost Velikog pozorišta u Varšavi dok će ga publika u istoj kući videti i u narednoj sezoni i to u glavnim ulogama u operama: Halka, Manru, Nabuko, Kermen i Toska.

Bojana Dimković, rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavač. Sarađuje sa Ansamblom Metamorfozis, Kelnskom akademijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Trijom Agape, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i pojedincima, među kojima je Šumanjski.

Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima „The Nightingale Trio“, „The Early Music Experiment“ i baroknim ansamblom „The Musicians of London Wall“. Nastupa širom Evrope, ali i na najznačajnijim domaćim festivalima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.