Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology: Hindi Zahra i Cory Wong – prvi izvođači u novoj sezoni
Musicology: Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)
Musicology: Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)

Musicology: Hindi Zahra i Cory Wong – prvi izvođači u novoj sezoni

Prvi izvođači nove sezone Musicology serijala biće francusko-marokanska kantautorka Hindi Zahra i Cory Wong, gitarista benda Vulfpeck.

Na kultnom koncertnom serijalu, Musicology Sessions, koji je sada već postao regionalni serijal, Beogradu će se na jesen predstaviti izvođači koji nastupaju u sasvim stilski drugačijim manirima.

Po običaju, novu sezonu otvara izvođač koji je već nastupao na serijalu i imao prilike da oduševi beogradsku publiku. Reč je o svetski poznatoj francusko-marokanskoj kantautorki, Hindi Zahri, koja će, posle koncerata u sklopu Musicology serijala u Zagrebu i Ljubljani,
održati dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 28. i 29. septembra.

Oko mesec dana kasnije, koncert će, sa svojim bendom, održati jedan od najuspešnijih gitarista današnjice, Cory Wong iz benda Vulfpeck’, 7. novembra na istoj lokaciji.

Musicology već šestu sezonu zaredom osluškuje želje svoje publike, ni ove godine ne prezajući od dovođenja izvođača koji su upravo izbor fanova serijala.

Hindi Zahra

Multiinstrumentalistkinja i kantautorka slobodnog duha, Hindi Zahra, u potrazi za svojim ličnim i muzičkim identitetom, odlučila je da se preseli sama u Marakeš, gde se posvetila isključivo umetničkom stvaranju.

I sama naziva ovo putešestvije begom u samoću iz koje su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu i ekstazi, prožete osećajem melanholije. Igrajući se sa muzičkim stilovima, preuzima uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije i svako iskustvo spaja u autentičnu muzičku kreaciju.

Ovenčana je prestižnim nagradama kao što su „Constantin“ i „Victoires de la Musique“, a kritičari njenu muzičku strast i energiju povezuju sa umetnicima kao što su Miriam Makeba, Cesaria Evora, Marvin Gay i Nina Simone.

Pošto je 2017. godine, u okviru istog serijala, Hindi Zahra održala koncert pred rasprodatim klubom Bitefartcafe, za koji se tražila karta više, koncert o kom se i dalje sa oduševljenjem priča, organizatori su odlučili da ove sezone zakažu čak dva koncerta i time obraduju beogradsku publiku.

Cory Wong

Musicology: Cory Wong
Musicology: Cory Wong

Ubrzo zatim, u novembru, u Beograd stiže po prvi put jedna od najvećih fank senzacija današnjice – gitarista grupe Vulfpeck, Cory Wong sa svojim bendom.

Prepoznatljiv po veštini improvizacije, veselom duhu prilikom nastupa i fleksibilnom zglobu desne šake, ovaj virtuozni gitarista započeo je svoju karijeru u Mineapolisu, svirajući po džez klubovima, pre nego što se pridružio R&B/fank sastavu Vulfpeck 2015. godine.

Sa 16 godina, Wong je pretrpeo veliku povredu glave koja je rezultirala gubljenjem osećaja u desnoj ruci. Prognoze lekara po pitanju njegovih šansi za život bile su loše, ali on, kao večiti optimista, nije hteo u to da poveruje. Vremenom, uspeo je da se izbori sa svim poteškoćama, da bi danas bio jedan od najpriznatijih gitarista, kantautora i producenata, čiji se album „The Optimist“ našao na Bilbordovoj listi top 20 džez albuma prošle godine.

Pod uticajem Prinsa, Džeksona, grupe Earth, Wind & Fire, ali i drugih, kreirao je stil komuniciranja sa publikom koji je melodičan i nežan, ne ustručavajući se da se u potpunosti prepusti izraženom fanku kada za to dođe trenutak. Kombinujući električnu i akustičnu veštinu sviranja i stvarajući autentičan izraz i „gruv“, zaradio je poštovanje najvećih savremenih „džemera“ i kolega muzičara.

Najavom prva dva izvođača šeste sezone serijala, Musicology Sessions osigurao je da će i ovu godinu obeležiti sve kvalitetniji koncertni program u Beogradu i regionu.

Ulaznice za sve koncerte MBS serijala mogu se kupiti preko mreža Tickets Vision i DD Tickets.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.