Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji: Zasadi drvo
Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji: Zasadi drvo
Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji: Zasadi drvo

Najveća akcija sadnje stabala u Srbiji: Zasadi drvo

Danas je počela najveća akcija sadnje stabala u Srbiji – „Zasadi drvo“, koja za cilj ima očuvanje zdrave životne sredine.

Cilj ove akcije u Botaničkoj bašti je i održivi razvoj društvene zajednice.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adrija medija grupa i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Četvoromesečna kampanja „Zasadi drvo“, baviće se edukacijom i podizanjem svesti javnosti o značaju šuma, posle čega će otvaranjem sezone jesenjeg pošumljavanja biti pružena prilika građanima da zasade svoje drvo, tokom jednodnevne radne akcije koja će se održati poslednje subote u oktobru, kada će biti zasađeno više od 50.000 sadnica širom Srbije.

Zasadi drvo: početak akcije
Zasadi drvo: početak akcije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je da je ova akcija veoma važna za Srbiju i pozvao sve građane da se priključe.

– Sadnjom gotovo četiri miliona stabala značajno obnavljamo površine pod šumama, ali i dodatno jačamo odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava. Dovoljno je samo reći da pošumljena površina apsorbuje 20 puta više vode od zemljišta koje nije pod šumom – rekao je Nedimović.

Član Uprave dm Srbija, Predrag Petrović, ukazao je na to koliko je ovaj projekat važan da bi se obezbedila budućnost u kojoj svako može da deluje i živi održivo.

– Održivost za nas nije samo kompanijski cilj, već deo identiteta budući da smo kao najveći drogerijski lanac u Evropi odgovorni za našu okolinu, ljude i prirodu. Najveća sadnja drveća u Srbiji koju ćemo realizovati predstavlja deo naše kontinuirane posvećenosti društveno odgovornom poslovanju baziranom na principu da kao kompanija delujemo za primer u našoj zajednici – dodao je Petrović.

Zasadi drvo od septembra!

CEO Adrija medija grupe, Igor Žeželj, istakao je značaj uloge kompanija i partnerstava u dostizanju održivog razvoja:

– Kompanije nisu više u situaciji da biraju. Potrebno je da svaka kompanija nađe svoju priču i svoj pristup u cilju stvaranja bolje budućnosti za generacije iza nas. Mi u ovom momentu moramo da razmišljamo i počnemo da stvaramo bolju budućnost. Zato mi, kao medijska kuća, svesni svog uticaja, formirali smo novu platformu sa ciljem da partnerski sa svim akterima kreiramo bolju budućnost.

Za svakog građanina, koji bude želeo da zasadi svoje drvo biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije. Tačne lokacije i početak prijavljivanja biće objavljene početkom septembra.

Direktor Uprave za šume, Saša Stamatović, izjavio je da su šume prepoznate kao najbitniji kopneni ekosistem, koji ima ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata klimatskih promena.

– Jedna od osnovnih aktivnosti koje se državna uprava bavi jeste unapređenje stanja postojećih šuma, kao i povećanje površina pod šumama, zato smo i deo ovog projekta – rekao je Stamatović.

Jednodnevna radna akcija, biće ispraćena specijalnom live TV emisijom „Zasadi drvo“ tokom koje će se iz sata u sat izveštavati o broju posađenih stabala i efektima akcije.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.