Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 20. jul 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", 20. jul 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", 20. jul 2019. (foto: poceloje.rs)

Protest „Jedan od pet miliona“, 20. jul 2019.

U subotu, 20. jula od 19.00, u Beogradu će biti održana trideset treća protesta šetnja „Jedan od pet miliona“ (#1od5miliona).

Protest će, po najavama organizatora, imati „poruku za predsednika“: „Prestanite da nas delite, dok nasilje ustoličavate kao način vladanja“.

Okupljanje je kod Terazijske česme, a građanima će se obratiti profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković i urednica portala kolubarske.rs, novinarka Darija Ranković, dok će kod Rektorata Univerziteta u Beogradu govoriti jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Protestna kolona će se i ove subote kretati od Terazijske česme, Prizrenskom ulicom, Brankovom i Pop Lukinom ulicom, potom Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata.

Kao posledica nerešenih pitanja lažnih diploma i plagiranih doktorata, sve je izvesnije da će Univerzitet u Beogradu pasti na jednoj od najvažnijih rang lista univerziteta u svetu – Šangajskoj listi, što je potvrdila i rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

– Zbog toga odlazimo do zgrade Rektorata, kako bismo podsetili ceo Univerzitet da on treba da održava ugled akademske zajednice, kako u svetu, tako i od nas, i time podstiče mlade ljude da ostanu da se obrazuju u Srbiji. Plagirane diplome i doktorati šalju javnosti jasnu poruku – dok si na vlasti, možeš da kupiš diplomu fakulteta, pa čak i da doktoriraš, a institucije neće reagovati – saopštili su organizatori iz Udruženja Jedan od pet miliona.

Oni, takođe, ističu da nasilje nad novinarima, aktivistima, profesorima, studentima nije prestalo, drugačija mišljenja se guše u javnosti, da je polarizacija društva sve uočljivija, a nju podstiče i sam predsednik Aleksandar Vučić daljenjem naroda Srbije na elitu i plebs. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.