Naslovna » Izlasci » Film » Prvi „Vikend vračarskog filma“
Prvi "Vikend vračarskog filma"
Prvi "Vikend vračarskog filma"

Prvi „Vikend vračarskog filma“

Prvi „Vikend vračarskog filma“ biće održan u petak i subotu, 26. i 27. jula 2019, na otvorenom, u parku vojvode Petra Bojovića.

Preko puta kafane Kalenić posetioci će se podsetiti na poznate Vračarke i Vračarce koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju kao što su Velimir Bata Živojinović, Zoran Radmilović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Petar Kralj, Slobodan Cica Perović, Sofija Soja Jovanović i mnogi drugi.

Program počinje u petak sa Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi u filmu „Halo taksi„.Za dž

Radnju filma je režiser Vlastimir Radovanović postavio na jednoj taksi stanici na periferiji grada gde život teče normalno do trenutka kad se pojavi novi taksista – lepa devojka. Taksista, bivši bokser, sumnja da ga žena vara. Triler sa komičnim elementima je obeležio početak osme dekade dvadesetog veka.

Drugog dana biće prikazano ostvarenje Zorana Radmilovića u filmu „Šesta brzina„.

Komedija, koja će vas nasmejati na momente do suza, snimljena je paralelno dok se prikazivala i televizijska serija „Priče iz radionice“. Majstor Života Govedarević učestvujući otvorena srca u odnosu sa mušterijama doživljava razne nezgode. Neke su smešne, neke su tužne, neke otkrivaju lepotu, a neke ljudsku bedu.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu uvešće nas Vračarac Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS) koji će ispričati anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu i kako su oni obeležili ne samo Vračar već i Srbiju.

Cilj kulturološkog projekta „Vikend vračarskog filma“ koji je pripremio Centar za kulturu „Božidarac“ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda.

Drugi „Vikend vračarskog filma“ je planiran za drugu polovinu avgusta u okviru kog će se fokus staviti i na žensko kinematografsko stvaralaštvo.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)