Naslovna » Izlasci » Festivali » World Music Festival Todo Mundo 2019
World Music Festival Todo Mundo 2019: Lajko Feliks (foto: Horváth Péter Gyula)
World Music Festival Todo Mundo 2019: Lajko Feliks (foto: Horváth Péter Gyula)

World Music Festival Todo Mundo 2019

Mađarska scena u fokusu je osmog izdanja festivala Todo Mundo koji će biti održan od 29. septembra do 3. oktobra 2019. godine.

U tri sale u Beogradu, tokom pet dana publika će imati priliku da čuje i vidi devet koncerata, a biće organizovana i predavanja i izložba fotografija.

Predstaviće se bend Magos, koji neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije, ali su i važan deo Tanchaz scene, kao i Babra, sastav okrenut južnoslovenskoj tradiciji, nastavljači onoga što je započeo Vujičić ansabml i kasnije Sondorgo.

Publika će uživati u nastupu Lajka Feliksa, virtuoznog violiniste, Mađara rodom iz Srbije koji će po prvi put će, sa svojim novim bendom nastupiti u Beogradu. Njihov nastup u Dvorani Kolarčeve zadužbine biće samo deo izuzetne večeri otvaranja, pre njih će nastupiti Pjevačka družina Svetlane Spajić, koja će nekoliko nedelja pre ovog koncerta objaviti i svoj novi album tradicionalnih pesama.

Todo Mundo: Muzičari iz regiona i drugih delova sveta

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo muzičara iz regiona, od kojih većina ima iskustvo života i rada širom sveta.

Dva dueta su prošlogodišnjim debi albumima skrenuli posebnu pažnju, pa su pozvani na festival. Duo harmonikašice svetskog glasa Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić će nastupiti na zatvaranju. Duo Daniel Lazar i Almir Mešković samo je po mestu rada norveški, ali je njihova muzika sa Balkana, odakle obojica potiču.

Odabir muzičara sa svetske scene je ovoga puta pao na grupe koje deluju već niz godina, ali su njihovi prošlogodišnji albumi dospeli na vrhove top lista.

Španska Viguela će nastupiti u Studiju 6 Radio Beograda, a jermensko-turski trio Vardan Hovanissian & Emre Gultekin već svojim postojanjem pokazuju da muzika ne poznaje i ne priznaje barijere.

Beogradsku muzičku scenu će predstavljati i grupa Shira U’tfila, čije izvođenje sefardske muzike ima sve više poklonika i u Srbiji i u Evropi.

Ulaznice će biti u prodaji od 25. avgusta, na blagajni Kolarčeve zadužbine i u SKC kafeu.

Todo Mundo 2019 – program

Nedelja, 29. septembar (20.00) – Dvorana Kolarčeve zadužbine
Pjevačka družina Svetlane Spajić
Lajko Felix trio

Ponedeljak, 30. septembar (20.00) – Studentski kulturni centar
Vardan Hovanissian & Emre Gultekin
Magos

Utorak, 1. oktobar (21.00) – Studio 6 Radio Beograda
Viguela

Sreda, 2. oktobar (20.00) – Studentski kulturni centar
Daniel Lazar & Almir Mešković
Babra

Četvrtak, 3. oktobar (20.00) – Studentski kulturni centar
Merima Ključo & Jelena Milušić
Shira U’tfila

(danubeogradu.rs)