Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Akcije » Ada Međica: Skrivena prirodna oaza u centru Beograda
Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)
Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)

Ada Međica: Skrivena prirodna oaza u centru Beograda

Na svega desetak minuta od centra Beograda, nalazi se rečno ostrvo Ada Međica, skrivena prirodna oaza na Savi, čista i uređena.

Ovo je mesto gde nema automobila i nema gužve, ali ima staza za šetnju pored reke. Ada Međica je mesto za koje ćete pomisliti da ni ne postoji. Bar ne u ovim krajevima.

Ali postoji, samo toliko je skriveno da ga nisu posetili čak ni mnogi Beograđani kojima je bukvalno pred nosom.

Ada Međica je ostrvo ušuškano između Ade Ciganlije i Novog Beograda.

Do Međice nema puta, nema mosta i prečica. Da biste došli do tamo morate da koristite čamac, ili plivate ako ste raspoloženi.

Čim pređete, dočekaće vas prava zelena oaza u centru grada. Međica je zaštićena prirodna celina obrasla šumom i doterana cvećem, ukrasnim i mirišljavim biljkama i uredno podšišanom travom.

Ada Međica: Sojenice, splavovi… raj

Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)
Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)

Ostrvo je dugačko tačno jedan kilometar i prepoznatljivo je pre svega po splavovima i sojenicama.Njihovi vlasnici (oko 100 sojenica i oko 200 splavova) su organizovani u Udruženju ljubitelja Save i Dunava„Ada Međica“ i upravljaju ostrvom poprilično domaćinski već godinama.

Nova gradnja je strogo zabranjena i ako poželite da postanete vlasnik dela Međice moraćete da pronađete splav ili sojenicu na prodaju, što baš i nije jednostavno. Skoro da niko ne želi da proda svoj deo raja.

Ipak, čak i ako nemate vaš splav, više ste nego dobrodošli. Ostrvo ima stazu koja ga okružuje, kao i plažu koju svi mogu da koriste na gornjem špicu. Da ne pričamo o pogledu koji je nenadmašan pa napunite bateriju na telefonima.

Vlasnici splavova i sojenica se neće naljutiti i ako koristite njihove stolove i stolice ili čak roštilje dok god ne ostavite đubre sa sobom. To i jeste jedno od važnih pravila za posete: svako nosi svoje đubre sa sobom i ostavlja mesto baš kao što je bilo.

Na ostrvu se organizuju i redovne akcije čišćenja pa tamo nećete pronaći đubre, kese ili druge predmete koji bi pokvarili ugođaj.

Voda prozirno čista, priroda netaknuta…

Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)
Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)

Preko leta je kupanje u Savi neizostavan deo uživanja na Međici. Voda je u ovom delu Beograda prozirno čista i sasvim bezbedna.

U vodi ima školjki, rakova, naravno riba i bezopasnih zmija belouški, što sve govori o netaknutoj prirodi. I uz to je vrlo topla, pogotovo u avgustu.

Cela priča je inače počela još sedamdesetih godina kada je ostrvo dobilo ozidani kej. Pre toga se pomeralo i češće plavilo, kao i sve rečne ade. Međicu su prvi otkrili poznati glumci, slikari, novinari, književnici i druge legende Beograda iz tog vremena.

Njihovi naslednici i danas su većinom tu, pa je autentični umetnički ali i boemski imidž sačuvan. Možete da provedete sate i sate uživajući u prirodi dok se šetate, ali atraktivnim kućicama i baštama oko njih koje su se savršeno uklopile u ambijent.

Mnogi vlasnici provode leta, a neki čak i zime na Adi Međici, daleko od gradske gužve, buke i stresa.

Posebnoj čari ove oaze u centru Beograda doprinosi i činjenica da na ostrvu nikada nije bilo struje iz distributivne mreže, a tek odnedavno se nalazi nekoliko javnih česmi sa vodom za piće.

Za osnovne potrebe se koriste solarni paneli i vetro turbine što svemu daje autentičan “prirodnjački” karakter.

Ako poželite da se odmorite, pre povratka u civilizaciju možete da sednete u dva restorana, iako bi bolji opis za njih bio “nekoliko stolova u šumi”.

Obiđite ovog leta Međicu i nećete verovati da se takvo mesto nalazi u Beogradu!

Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)
Ada Međica (foto: Nemanja Nikolić)

Ako želite da posetite Adu Međicu i novim fotografijama ulepšate svoj “Foto-album Beograda”, pravac Blok 70 pa čamcem do ovog neotkrivenog dragulja srpske prestonice.

Takmičenje Huawei InFocus Awards 2019

Huawei kompanija veruje da su istinski umetnici oni koji i u najmanjim situacijama nalaze inspiraciju, i istu umeju da pretoče u fotografiju koja govori više od hiljadu reči.

Pored neprekidnog razvoja svojih uređaja i težnje ka najboljem iskustvu fotografisanja, Huawei odaje priznanje ljubiteljima fotografije i mladim talentima kroz takmičenje Huawei InFocus Awards 2019.

InFocus je otvoren za sve Huawei korisnike koji svoje radove iz jedne od kategorija mogu da pošalju putem posebnog web sajta za ovo takmičenje, počevši od 24. juna do 11. avgusta 2019 godine.

Prijavljene fotografije će biti predstavljene na posebnom sajtu posvećenom ovom takmičenju, na kojem će svi korisnici, uključujući i učesnike takmičenja, moći da glasaju za svoje omiljene slike do 18. avgusta 2019. U sledećoj fazi, najbolja dela će ocenjivati pažljivo sastavljeni žiri koji se sastoji od eksperata i uglednih fotografa.

Pobednik takmičenja će dobiti nagradu od 10 000 evra, Huawei MateBook 13, Watch GT.

Pobednik svake kategorije osvaja nagradu od 2 000 evra, Huawei MateBook 13, Watch GT, Huawei P30 Pro.

Drugoplasirani u svakoj kategoriji – Huawei P30 Pro.

Trećeplasirani u svakoj kategoriji – Huawei P30.

Pobednik prema izboru publike će dobiti Huawei P30 Pro i Watch GT.

Otkrijte neotkrivene dragulje prirode uz najnovije tehnologije…

Koračajte hrabro kroz život, budite kreativni, volite snažno i ne zaboravite da na putu ka svom cilju budete deo jedne sjajne priče koju će pratiti još bolja fotografija.

Upravo tu mogućnost vam nudi Huawei P30 Pro, kreativnost leži u svima nama, a uz dobru maštu granice ne postoje.

(danubeogradu.rs / Huawei; tekst i sve fotografije: Nemanja Nikolić)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.