Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Bitefartcafe: Trio Sveti tradicionalno na letnjoj sceni
Bitefartcafe: Trio Sveti tradicionalno na letnjoj sceni
Bitefartcafe: Trio Sveti tradicionalno na letnjoj sceni

Bitefartcafe: Trio Sveti tradicionalno na letnjoj sceni

Trio Sveti koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić nastupiće 21. avgusta od 22.00.

Na letnjoj sceni Bitefartcafe-a na Kalemegdanu, virtuozni muzički sastav održaće koncert u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija.

Već nekoliko godina, publika sa velikim oduševljenjem dočekuje koncert ovih vrhunskih muzičara, čija se muzika može opisati kao kombinacija džeza sa motivima muzike sa Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-u i The Police. Phil Di Pietro (All About Jazz) je napisao: „Sveti je grupa divovskih muzičara“.

Marko Đorđević već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru u Njujorku, a domaći džez auditorijum imao je prilike da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine. Modern Drummer magazin naziva ga „bubnjarem svetske klase“ i „pravim inovatorom“, što on apsolutno i jeste.

Njegov talenat rezultirao je saradnjama sa Lionelom Louekeom, Wayneom Krantzom, Ericom Lewisom, Aaronom Goldbergom i drugim izvanrednim umetnicima, a uvršten je u knjigu The New Face Of Jazz, koja predstavlja najznačajnija imena savremene svetske jazz scene.

Vasil Hadžimanov predvodi vodeći fusion sastav na ovim prostorima – Vasil Hadžimanov Band. Njegove kompozicije reflektuju muzičku raznovrsnost u najboljem smislu te reči, a njegov ogromni svirački potencijal koristili su i koriste velikani balkanske scene, kao Rambo Amadeus, Lazar Tošić, Bisera Veletanlić, Darkwood Dub i mnogi drugi. Školovao se na čuvenom Berkliju, i u toku svog boravka u SAD-u, sarađivao je sa muzičarima kao što su Matt Garrison, Rodney Holmes, Danny Sedownick i drugi.

Branko Trijić učio je gitaru kod čuvenog Radomira Mihajlovića Točka, posle čega odlazi u Amsterdam gde je završio muzičku akademiju. Sarađivao je sa Decom loših muzičara, Rambom Amadeusom. Branko svira u maniru najiskusnijih muzičara. Odlikuje ga izuzetna spontanost, kao i to da uvek daje prednost muzici i osećaju nad kalkulacijama i neproduhovljenim tehničkim umećem.

Dejvid Bini rođen je u Majamiju, ali se sa 19 godina seli u Njujork kao jedan od centara svetske džez scene. Svoj prvi album izdao je 1991. godine, a nekoliko godina kasnije je otvorio izdavačku kuću pod nazivom „Mythology Records“.

Koncert će biti pravo uživanje za sve ljubitelje dobrog zvuka, vrhunskih melodija i autentičnog ritma.

Karte za ovaj koncert mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima www.tickets.rs i www.ddtickets.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.