Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani Srpske u Srbiji 2019.
Dani Srpske u Srbiji 2019.
Dani Srpske u Srbiji 2019.

Dani Srpske u Srbiji 2019.

Od 4. do 10. septembra biće održana manifestacija Dani Srpske u Srbiji 2019. i time predstavljena kultura, umetnost i nauka Republike Srpske.

U dvadesetak srpskih gradova biće održani razni programi, a otvaranje i zatvaranje manifestacije biće u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na svečanom otvaranju, 4. septembra od 20.00, biće priređen muzičko-dramski program po scenariju Milovana Vitezovića u režiji Dragana Elčića, uz učešće glumaca, muzičara i igrača kako iz Republike Srpske tako i iz Srbije.

Na svečanom zatvaranju ovogodišnje manifestacije Dani Srpske u Srbiji 10. septembra od 20.00, sviraće Banjalučka filharmonija; dirigovaće Vesna Šouc, a solisti su Snežana Savičić Sekulić, Dunja Simić i Nebojša Babić.

Dani Srpske u Srbiji 2019: svesrpsko jedinstvo, jedan jezik i pismo

– Trudili smo se da programi kojima predstavljamo Srpsku u Srbiji budu iz svih dijelova Republike Srpske – od Prijedora i Banje Luke, preko Doboja i Brčkog do Bileće i Trebinja. U tom širokom luku, s jednog do drugog kraja Republike Srpske, u toj geografskoj zastupljenosti, trebalo se potruditi da i programi budu raznovrsni, pa ćemo tako ove godine imati muzičke programe za skoro sve ukuse i sve generacije; imaćemo pozorišne predstave i za djecu, i za odrasle i jednu monodramu u četiri grada; u književnim programima biće i poezije, i proze, i satire, a u toku manifestacije imaćemo i jednu humanitarnu akciju: dobrovoljno davanje krvi u organizaciji Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji – najavio je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje organizuje manifestaciju.

Narodno pozorište Republike Srpske prikazaće „Kokošku“ N. V. Koljade u režiji Predraga Štrpca u Kruševcu i Nišu, a Dječje pozorište Republike Srpske „Ježevu kućicu“ u novosadskom Pozorištu mladih. Prijedorsko pozorište će u Somboru prikazati „Kolubarsku bitku“ Dobrice Ćosića u dramatizaciji B. M. Mihiza i režiji Aleksandra Dunđerovića, a Gradsko pozorište iz Trebinja Nušićevog „Analfabetu“ u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Slobodan Ćustić će svoju monodramu „O glumatanju“ igrati u četiri grada Srbije: Zrenjanin, Kraljevo, Subotica i Požarevac. Studentsko pozorište sa Pala izvešće komediju „Večera budala“ u Domu omladine u Kragujevcu, a Banjalučko studentsko pozorište predstavu „Lajf“ u Smederevskoj Palanci i Vršcu.

Biće organizovane književne večeri, tribine, predstaviće se satiričari, etno muzičari, KUD-ovi, uz susrete privrednika i zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Želja organizatora je da se pošalje poruka svesrpskog jedinstva, jednog jezika i pisma. (danubeogradu.rs)