Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija 2019
Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija 2019
Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija 2019

Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija 2019

Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija biće održan od 6. do 8. septembra 2019. u javnim prostorima u centru Beograda.

Cilj manifestacije je uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi.

Organizatorke Jana Danilović i Tamara Marković odabrale su mesta za oslikavanja murala, izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program: ulice Dorćoka, Pančićev park, dvorište OŠ „Kralj Petar I“ i UK „Stari grad“.

Sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima/kama Starog grada, oslikaće dvoje međunarodno prepoznatih muralista: Julieta XLF i Sebas Velasco iz Španije, kao i domaći i regionalni etablirani umetnici i umetnice: „Kriška“ studio (Srbija), Sanja Stojković -Tifani Rubi (Hrvatska), Super Timor (Srbija), Wuper (Srbija) i jedan od pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdan Đokić Brva (Srbija).

Kao omaž prvom graffiti jamu od pre tačno 20 godina u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ na istom mestu će se odigrati novo kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade„, a učestvovaće oko 20 autora, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara. Jubilej će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u UK „Stari grad“.

Crtaće: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Branko Tešević Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i pobednici konkursa za mlade umetnike/ce – Maša i Jobah.

Rekonstrukcija i u parku

U Pančićevom parku će 7. i 8. septembra biti postavljene tri izložbe ulične fotografije, a njihovi autori su: Marija Konjikušić, Ognjen Ranković – Oran i Bojan Lacman.

Književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića, nalaziće se na istoj lokaciji. Publici će biti ponuđeni i radovi „za poneti“ u okviru postavke „Udomi umetnost“, a u park će biti tokom vikenda smešten i umetnički market, kao i crtanje uživo.

Edukativni segment festivala ispoljiće se u vidu dveju radionica u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. U subotu od 17:00, radionicu digitalnih kolaža vodi Jana Bjelica, digitalna umetnica, dok će u nedelju od 12:00 deca uzrasta od pet do 12 godina sa Tijanom Dimić Antonić učiti kako se prave skice za murale.

Tribinski program biće smešten u UK „Stari grad“. U petak od 19:00 u okviru otvaranja izložbe dokumentarnih fotografija sa prvog beogradskog graffiti jama „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“, održaće se istoimena tribina na kojoj će učestvovati neki od aktera tog događaja, danas uspešni vizuelni umetnici. U subotu od 18:00, u diskusiji „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal intervencija u javnom prostoru“ učestvovaće umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor.

Muzički program biće, takođe, smešten na više lokacija.

Pančićev park je namenjen akustičnim svirkama i elektronskom zvuku, kao i kafe bar „16“ i Dorćol Platz, dok će u dvorištu škole oslikavanje upotpuniti DJ program inspirisan hip-hop-om.

Nastupaju: ska-rege bend Nek’ svira ko ‘oće, akustični bend Benjd, Phillie P, Feloneezy, Little Lu, Andrija Milošević, Igor Jadranin, Ktordo, Uveq, Čkode.

Ceo program i satnicu pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.