Naslovna » Izlasci » Akcije » Kosmaj: Najviša (neotkrivena) planina Beograda
Kosmaj: Najviša (neotkrivena) planina Beograda (foto: Nenad Mandić)
Kosmaj: Najviša (neotkrivena) planina Beograda (foto: Nenad Mandić)

Kosmaj: Najviša (neotkrivena) planina Beograda

Da li znate da se na manje od sat vremena od centra Beograda nalazi prelepa planina Kosmaj sa vrhom visokim 626 metara?

Kosmaj je okružen netaknutom prirodom i gustom šumom po kojoj možete da se šetate, planinarite i opuštate.

Posle najniže Avale, Kosmaj je druga po visini planina u Šumadiji. Kosmaj nije divlja i ponekad zastrašujuća planina poput Kopaonika ili Tare, već pitomi raj na obroncima Beograda. I pored svoje (relativno) male visine, on dominira okruženjem izdvajajući se iznad brežuljaka koji se prostiru od Beograda pa skoro sve do planine Rudnik.

Reč Kosmaj potiče od reči „cos“, što na keltskom znači šuma, i reči „maj“ koja je na starim indoevropskim jezicima značila planina. Dakle, Kosmaj je planina šume. I čim mu se približite shvatićete da čak i danas, vekovima pošto je dobio ime, ovaj naziv itekako odgovara stanju na terenu.

Zbog svoje strateški važne lokacije Kosmaj je oduvek bio poprište ratova i sukoba, a poslednji je bio tokom Drugog svetskog rata.

Na jednom od tri vrha (Mali, Goli, Rutavi) dominira veliki spomenik podignut u čast partizanima palim u Drugom svetskom ratu. On je delo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića i pravi je primer posleratnih spomenika Jugoslavije koji su poslednjih godina ponovo u centru pažnje, pa je njima čak bila posvećena i izložba u njujorškom muzeju Moma.

Zbog svoje veličine i karakterističnog oblika, savršena je lokacija za isprobavanje kamere na vašem telefonu. Ipak, ne zaboravite da je u pitanju spomenik palim herojima pa pokažite poštovanje prema njima. Dakle, bez neprikladnog glupiranja za Instagram.

Možete i da zadivite društvo poznavanjem istorije pa spomenite da kraci spomenika simbolizuju slobodarsku iskru, varnicu koja će pokrenuti vatru otpora.

Kosmaj: izvori, manastiri, vikendice…

Kosmaj: Najviša (neotkrivena) planina Beograda (foto: Nenad Mandić)

Kosmaj je inače bio veoma važno rudarsko nalazište u vreme starog Rima, kada se iskopavala ruda gvožđa.

Ipak, dominantna je prelepa priroda i njene lepote. Uživaćete u šetnji kroz bukove i hrastove šume, a uz malo sreće možda vidite i životinje. Tamo su uobičajene veverice, ali i zečevi, fazani, srne, lisice…

Na Kosmaju možete da pijete vodu sa čak 95 zdravih izvora.

Ako imate vremena obiđite i manastire Tresije i Pavlovac.

Manastir Tresije je podignut 1309. godine u vreme kralja Dragutina a više puta je rušen i obnavljan; poslednji put 1936. godine.

Manastir Pavlovac je podignut po želji despota Stefana Lazarevića, a u njemu je patrijarh Arsenije Čarnojević služio liturgiju pre polaska sa narodom u Ugarsku u 17. veku. Bratstvo manastira je ostalo, a Turci su ih sve pobili i razrušili manastir.

U podnožju Kosmaja je Koraćica, gde mnogi poznati Beograđani imaju vikendice. U blizini je i prelepo Markovačko jezero.

Ukoliko želite da posetite Kosmaj i novim fotografijama ulepšate svoj „Foto-album Beograda“, do Kosmaja možete stići preko auto puta, Malog Požarevca i Mladenovca ili starim Avalskim putem. U oba slučaja će vam biti potrebno oko sat vremena, uz pažljivu vožnju.

(danubeogradu.rs – Nemanja Nikolić; sve fotografije: Nenad Mandić)