Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Akcije » Markovačko jezero: Beogradsko izletište sa velikim potencijalom
Markovačko jezero (foto: Nenad Mandić)
Markovačko jezero (foto: Nenad Mandić)

Markovačko jezero: Beogradsko izletište sa velikim potencijalom

Svega 60 km od Beograda, podno Kosmaja, vešto se od gužve skriva prava lepota – Markovačko jezero, akumulaciono, na reci Košarni.

Dok jedni gledaju u nebo, u nadi da će nekako videti udaljenu galaksiju toliko prekrivenu prašinom da je svetlost koju emituje gotovo nevidljiva sa Zemlje, drugi uživaju u opipljivim, oku milim lepotama.

Posle nepunih sat vremena vožnje autoputem ka Mladenovcu, te potom starim kragujevačkim putem, eto nas na odredištu. Šerlok u nama ne miruje… Lets go, my dear Watson. Istražimo!

Poslužilo nas je vreme. Nije previše vruće, pa se može pored jezera laganim korakom. Uživancija.

Markovačko jezero (foto: Nenad Mandić)

Jezero je udaljeno od magistralnog puta taman toliko da se zvuci automobila ne čuju. Prilaz je asfaltiran, ali sama obala baš i nije uređena. Jedan mali deo je betoniran, da bi se kupačima obezbedio nesmetan ulaz u vodu.

Na više mesta je moguće prići jezeru i tu smo zatekli ribare, koji još od ranog jutra uživaju u pogledu u vodu koja se mreška, sve očekujući ulov kao nikada do sada.

Markovačko jezero: pecanje, kraći odmor, čist vazduh…

Markovačko jezero (foto: Nenad Mandić)

Markovačko jezero u sebi krije dosta riba grabljivica. Plitko je, pa je džigovanje otežano i zato se preporučuje lov voblerom, posebno u kasnim večernjim satima. Ako nemate pojma šta ovo znači, ništa strašno – ribari će već znati…

Markovački „beli medved“ je šaran. Tik pored ivice jezera vidimo tablu, na kojoj stoji jasno upozorenje: svaki ulovljeni šaran se mora vratiti u vodu, bez obzira na veličinu.

Kažu da je jezero nekada bilo duboko čak 12 metara, ali se vremenom taložio mulj, vodostaj opao, a jezero počelo da poprima odlike tipičnog šaranskog revira.

Na samom jezeru videli smo dva restorana, a nedaleko su i bungalovi u kojima može da se prenoći, kad poželite da odmorite i dušu i telo duže od jednog dana.

Sve u svemu, ako želite odmor, kupanje, čist vazduh, a možda biste i pecali, Markovačko jezero je pravo mesto za vas.

Danju je detalja za fotografisanje dosta. Kako li je tek u večernjim satima, pitate se? Telefone u ruke i pravac na Markovačko jezero.

Huawei InFocus Awards 2019

Proglašenje pobednika Huawei InFocus Awards 2019. takmičenja je svega nekoliko dana od nas!

Kategorije u kojima se prijavljeni učesnici takmiče su: #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard, koje su kategorije vezane za fotografiju, kao i jedna kategorija vezana za video format: Life Now.

Pobednici u svim kategorijama biće proglašeni 8. septembra, a mi jedva čekamo da vidimo koje su to fotografije osvojile srca svih vas, kao i stručnog žirija.

Huawei kompanija veruje da su istinski umetnici oni koji i u najmanjim situacijama nalaze inspiraciju, i istu umeju da pretoče u fotografiju koja govori više od hiljadu reči, a kroz Huawei InFocus Awards 2019 podržava sve one koji pored stvaranja sopstvene umetnosti, imaju hrabrosti da je podele sa drugima!

(danubeogradu.rs / Huawei; sve fotografije: Nenad Mandić)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.