Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Objavljen kalendar za školsku 2019/20 godinu
Učionice prazne, kalendar rada poznat
Učionice prazne, kalendar rada poznat

Objavljen kalendar za školsku 2019/20 godinu

Tačno četiri sedmice deli nas od početka nove školske godine, kalendar rada za 2019/20 je poznat, a najveća novina glasi – ukinut je jesenji raspust.

Osnovci i srednjoškolci će, tako, pošto „sednu u klupe“ 2. septembra, prvi ozbiljniji odmor imati od 28. decembra, dakle tek u okviru praznične groznice koja prati Novu godinu i Božić.

Kratak predah planiran je, pre toga, samo 11. novembra, kad se, neradno, proslavlja Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Kako datum praznika ove godine „pada“ u ponedeljak, biće to samo produženi – trodnevni vikend, bez šanse da se nešto odradi, poveže i doda još koji dan…

Tokom i oko smene dve kalendarske godine učenike očekuje 11 neradnih dana – od pomenutog 28. decembra do 7. januara. U sredu 8. januara prvo polugodište se nastavlja i traje sve do poslednjeg dana meseca (u ponedeljak, 27. januara, školska slava Sveti Sava biće obeležena prigodno, ali radno).

Kalendar za drugo polugodište

Februar prestupne 2020. godine ima 29 dana, od kojih je, za školarce, radnih – samo devet. Prvi radni dan posle zimskog raspusta, koji počinje u subotu 1. februara, je utorak, 18. februar. Praznovanje povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, praktično je „dodato“ na završetak raspusta.

Tokom uskršnjih praznika osnovci će se odmarati dva dana duže od srednjoškolaca – od 11. do 20. aprila, ali će, za razliku od svih ostalih, učenici osmog razreda par nedelja ranije imati specijalni zadatak – petak i subota, 27. i 28. mart, rezervisani su za probno polaganje završnog ispita.

Prvi i drugi maj su za sve neradni dani (na razočarenje učenika, a sigurno i mnogih zaposlenih, sledeće godine su to petak i subota).

Nastava u drugom polugodištu škoske 2019/2020 godine završava se 16. juna za osnovce, a 19. juna za srednjoškolce, osim za učenike završnih razreda. U srednjim školama poslednji nastavni dan za maturante je 22. ili 29. maj (prvi za maturante gimnazija, a drugi za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola), a u osnovnim 2. jun.

Vratimo se na malu maturu. Završni ispit 2020. zakazan je za utorak, sredu i četvrtak – 17, 18. i 19. jun. Sudeći po izjavama nadležnog ministra, a povodom ovogodišnjeg problema sa „curenjem“ zadataka i pomeranjem testa iz matematike, ni sledeće godine neće se promeniti način organizovanja mature – elektronske testove možda sačekaju neke buduće generacije.

Napomenimo i nekoliko činjenica koje su vam, verovatno, poznate:

U Autonomnoj Pokrajini Vojvodini školski kalendar se donekle razlikuje od republičkog, zbog brojnosti nacionalnih i verskih zajednica, odnosno datuma njihovih verskih praznika.

Učenici i zaposleni u školama u Srbiji imaju pravo na neradne dane u skladu sa svojom verom –  pravoslavni na prvi dan krsne slave, muslimani na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni su i prvi dan Božića, Veliki petak i drugi dan Uskrsa.

Zainteresovani za upis u srednje škole u kojima se organizuju prijemni ispiti trebalo bi da se raspitaju o terminima u ustanovi čiji program žele da pohađaju. Za 2020. godinu datumi su već poznati. Predavanje dokumenata i prijemni ispiti za filološke, sportske, umetničke, muzičke, matematičke… gimnazije i srednje škole, kao i slična odeljenja u drugim srednjim školama, su u maju.

Školski kalendar u EU, u koji se (ne)uklapamo

Pošto obično sebe upoređujemo sa „svetom“, treba znati da 180 radnih dana za osnovce i 185 za srednjoškolce, u školama u Srbiji, nisu izuzetak. U Sjedinjenim Američkim Državama školska godina ima uglavnom 180 radnih dana, u Australiji 200 dana… u čiji sadržaj nećemo ulaziti ovom prilikom.

Države Evropske unije prihvatile su pravilo da „školska godina za učenike ne može početi pre drugog radnog dana u septembru“ i da „mora trajati 180 nastavnih dana, u prestupnoj godini 181 dan“. Školska godina se završava istog dana u svim školama svih zemalja članica – u 2020. godini u petak 3. jula, a „obično oko 7. jula“.

Letnji raspust traje oko osam nedelja, ali su zato obavezni jednonedeljni jesenji i prolećni raspust, kao i dvonedeljni božićni (novogodišnji) i uskršnji raspust.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković