Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 31. avgust 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", 31. avgust 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", 31. avgust 2019.

Protest „Jedan od pet miliona“, 31. avgust 2019.

U subotu, 31. avgusta 2019. od 19.00, kod Terazijske česme biće održan 39. protest „Jedan od pet miliona“ (#1od5miliona).

Posle okupljanja i uvodnih govora, okupljeni će krenuti u protestnu šetnju preko Trga Nikole Pašića, pored REM-a, zatim Svetogorskom i Takovskom do zgrade RTS-a; prolaskom niz Ulicu kneza Miloša protest će se završiti kod Predsedništva.

Građanima će se obratiti direktor Biroa za društvena istraživanja (Birodi) Zoran Gavrilović.

Istraživanje „Pregled zaključaka, preporuka i rezultata monitoringa izveštavanja medija u izbornim procesima od 2012. godine“ prezentovaće Zoran Gavrilović.

Građani će imati priliku da vide grafikone koji govore koliko su se pojedini politički akteri pojavljivali u medijima za vreme izbornog procesa.

– Javni servis koji treba da bude oglašivač svih građana i svih različitih mišljenja u društvu od 2012. godine ne radi svoj posao. RTS je postala partijsko glasilo Srpske napredne stranke i već sedam godina vrši nasilje nad istinom. Javnost Srbije obmanjuje i uskraćuje osnovne informacije koje su krucijalne za stvaranje realne slike o društvu u kome živimo – saopštili su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“.

U saopštenju se dodaje:

„Aleksandar Vučić akter svih političkih emisija, dnevnika, informativnih programa, televizija sa nacionalnom frekvencijom, a REM kao nezavisno telo ne radi svoj posao, izbegava odgovornost, i partijski postavljeni članovi ne ispunjavaju obaveze ovog tela.

Narod jedne države ima Ustavom zagarantovano pravo na slobodno mišljenje, iskazivanje tog mišljenja, ali i pravo da zna sve potrebne informacije od javnog interesa koje direktno utiču na život pojedinca.

Javni servis je od građana dobio poverenje da mu tu klauzulu ispuni, ali već sedam godina imamo nepostojuću atmosferu objektivnog, istinitog i nezavisnog informisanja svih građana Srbije koje ova vlast obmanjuje i uskraćuje im pravo da znaju sve“.

Najavljeno je da će građani opet zgradu Predsedništva simbolično gađati rolnama toalet papira koji je „simbol upotrebne vrednosti svega što ova vlast proizvodi“. (danubeogradu.rs)