Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Akcije » Spomenik prirode „Obrenovački Zabran“ – još jedan beogradski biser
Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)
Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)

Spomenik prirode „Obrenovački Zabran“ – još jedan beogradski biser

Obrenovački Zabran, spomenik prirode, divno izletište na Savi, nalazi se na teritoriji Gradske opštine Obrenovac.

Prirodna je spona između gradske i vangradske zone zelenila grada i od neprocenjivog je značaja prvenstveno za stanovništvo neposredne okoline, ali i sve one (Beograđane) željne odmora i rekreacije, koji bi da se, makar nakratko, prepuste utisku potpune izolovanosti od gradske vreve.

Ovo izletište se nalazi na oko 1,5 km od Obrenovca i na oko 12 km od predgrađa Beograda.

Do samog izletišta najlakše je doći kolima, a ukoliko se tamo zaputite autobusom, budite spremni da pešačite dobra dva i po kilometra. Naravno, dobra prevozna sredstva su i (električni) trotinet, bicikl ili motor.Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)

Obrenovački Zabran je sa svoje četiri strane okružen rekama Savom i Kolubarom, oranicama i obrenovačkim naseljima. Prostor je u potpunosti zaravnjen; duž desne obale reke Save prostire se nasip (dolma) za odbranu od poplave, koji služi i kao šetalište.

(Dobro)došli ste u Zabran…

Tokom obilaska Zabrana naišli smo na veliku zelenu tablu sa natpisom: „Ako ste došli u Zabran da isprljate, bolje se vratite“.

Videli smo manji broj vikendica i saznali da mali broj ljudi ovde čak živi tokom cele godine. Tu je i improvizovani kamp, za one željne ovog tipa avanture.

Ako ste ljubitelj rekreacije, na raspolaganju vam je trim staza dugačka 1.480 m sa 16 stanica, koja se prostire duž guste zabranske šume. Cela staza je presvučena lomljenom ciglom, što je čini pogodnom za korišćenje u svim vremenskim uslovima.

Šetalište pored puta vodi pravo na plažu na Savi, koja ima relativno uređene prilaze, pontone i tuševe, a u njenoj neposrednoj blizini se nalaze uređena igrališta za decu, klupe i stolovi, te ugostiteljski objekti.

Na plaži su nedavno postavljeni i kompleti ležaljki sa stolovima, a duž puta su urađene biciklistička i pešačka staza sa saobraćajnom signalizacijom, što govori o tome da je Zabran izletište o kojem se vodi računa i koje će se tek razvijati.

Popularizaciji izletišta su doprinele i brojne manifestacije održavane ovde: Biciklijada, Frizbi open, Pileći ustanak pa i Prvomajski uranak, uz pasulj, roštilj, pivo i ribolovačku glad za pobedom u takmičenju u pecanju na plovak.Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)

Obrenovački Zabran je mesto za sva vaša raspoloženja, za vas same i vas u odabranom društvu. Jedno je sigurno: Zabran je mesto kao stvoreno za fotografisanje sa kim god da odete, bilo kad da odete!

Huawei InFocus Awards 2019

Huawei InFocus Awards 2019, koji je kompanija Huawei organizovala kako bi podržala sve umetnike koji svakodnevno otkrivaju neotkrivene predele pomoću svojih Huawei pametnih telefona, ulazi u finalnu fazu!

Glasanje publike je završeno, a mi predstavljamo spisak eksperata, članova počasnog žirija, koji će uz glasove publike doneti finalnu odluku o pobedniku Huawei InFocus Awards 2019 takmičenja:

  • YANMIN WANG – President of Huawei Consumer Business Group Huawei CEE & Nordic;
  • MARCIN TYSZKA – poljski modni fotograf koji sarađuje sa najpoznatijim svetskim časopisima, kao što su Marie Claire, Harper’s Bazaar, Glamour, Elle i Vogue;
  • NIKOLAJ THANING RENTZMANN – danski umetnik uglavnom fokusiran na fotografisanje slavnih ličnosti, koji na svojim SoMe nalozima takođe predstavlja slike pejzaža, gradova i prirode;
  • EMMA SVENSSON – svestrani slobodni umetnik i fotograf, kao i avanturista u pokušaju koji putuje širom sveta;
  • YENNER TOURUN – arhitekta i fotograf koji transformiše urbane pejzaže, menja okvir arhitekture kao geometrijske apstrakcije i stvara alternativnu stvarnost kroz svoja umetnička dela;
  • VUTHEARA KHAM – francuski fotograf kambodžanskog porekla, koji živi u Parizu; fasciniran svetlom, uličnom fotografijom i urbanim pejzažima, VuTheara voli da se poigrava sa novim perspektivama i uglovima posmatranja; poznat je po svetlu i grafici u svojim kompozicijama, a njegov stil fotografije je definisan uličnim scenama Pariza i ostatka sveta.

Proglašenje pobednika u svim kategorijama se bliži, a sigurni smo da će žiri sa ovakvim iskustvom doneti pravu odluku.

(danubeogradu.rs / Huawei; sve fotografije: Nenad Mandić)

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.