Naslovna » Izlasci » Akcije » Spomenik prirode „Obrenovački Zabran“ – još jedan beogradski biser
Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)
Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)

Spomenik prirode „Obrenovački Zabran“ – još jedan beogradski biser

Obrenovački Zabran, spomenik prirode, divno izletište na Savi, nalazi se na teritoriji Gradske opštine Obrenovac.

Prirodna je spona između gradske i vangradske zone zelenila grada i od neprocenjivog je značaja prvenstveno za stanovništvo neposredne okoline, ali i sve one (Beograđane) željne odmora i rekreacije, koji bi da se, makar nakratko, prepuste utisku potpune izolovanosti od gradske vreve.

Ovo izletište se nalazi na oko 1,5 km od Obrenovca i na oko 12 km od predgrađa Beograda.

Do samog izletišta najlakše je doći kolima, a ukoliko se tamo zaputite autobusom, budite spremni da pešačite dobra dva i po kilometra. Naravno, dobra prevozna sredstva su i (električni) trotinet, bicikl ili motor.

Obrenovački Zabran je sa svoje četiri strane okružen rekama Savom i Kolubarom, oranicama i obrenovačkim naseljima. Prostor je u potpunosti zaravnjen; duž desne obale reke Save prostire se nasip (dolma) za odbranu od poplave, koji služi i kao šetalište.

(Dobro)došli ste u Zabran…

Spomenik prirode "Obrenovački Zabran" - još jedan beogradski biser (foto: Nenad Mandić)
Foto: Nenad Mandić

Tokom obilaska Zabrana naišli smo na veliku zelenu tablu sa natpisom: „Ako ste došli u Zabran da isprljate, bolje se vratite“.

Videli smo manji broj vikendica i saznali da mali broj ljudi ovde čak živi tokom cele godine. Tu je i improvizovani kamp, za one željne ovog tipa avanture.

Ako ste ljubitelj rekreacije, na raspolaganju vam je trim staza dugačka 1.480 m sa 16 stanica, koja se prostire duž guste zabranske šume. Cela staza je presvučena lomljenom ciglom, što je čini pogodnom za korišćenje u svim vremenskim uslovima.

Šetalište pored puta vodi pravo na plažu na Savi, koja ima relativno uređene prilaze, pontone i tuševe, a u njenoj neposrednoj blizini se nalaze uređena igrališta za decu, klupe i stolovi, te ugostiteljski objekti.

Na plaži su nedavno postavljeni i kompleti ležaljki sa stolovima, a duž puta su urađene biciklistička i pešačka staza sa saobraćajnom signalizacijom, što govori o tome da je Zabran izletište o kojem se vodi računa i koje će se tek razvijati.

Popularizaciji izletišta su doprinele i brojne manifestacije održavane ovde: Biciklijada, Frizbi open, Pileći ustanak pa i Prvomajski uranak, uz pasulj, roštilj, pivo i ribolovačku glad za pobedom u takmičenju u pecanju na plovak.

Obrenovački Zabran je mesto za sva vaša raspoloženja, za vas same i vas u odabranom društvu. Jedno je sigurno: Zabran je mesto kao stvoreno za fotografisanje sa kim god da odete, bilo kad da odete!

(danubeogradu.rs / sve fotografije: Nenad Mandić)