Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu: Izgradnja počinje sledeće godine
Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu - uskoro počinje izgradnja (ilustracija: industrijski park u Cirihu)
Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu - uskoro počinje izgradnja (ilustracija: industrijski park u Cirihu)

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu: Izgradnja počinje sledeće godine

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu počeće da se gradi početkom sledeće godine najavljeno je posle srpsko-kineskog sastanka.

Naime, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa predstavnicima kompanije „China road and bridge corporation“ o napretku ovog projekta.

Potvrđeno je da sprovođenje radnji neophodnih za početak izgradnje Industrijskog parka teče po planu i da bi njegova izgradnja trebalo da započne početkom sledeće godine.

U toku je izrada Master plana. Industrijski park u Beogradu biće projektovan po uzoru na najbolje i najmodernije industrijske parkove u Kini i svetu.

Reč je, kako je naveo ministar Popović, o industrijskom parku koji će se prostirati na 330 hektara zemljišta kod Pupinovog mosta u Borči i gradiće se u tri faze, pri čemu ukupna investicija iznosi približno 300 miliona evra.

Očekuje se da će u parku biti direktno otvoreno 10.000 novih radnih mesta, a indirektno još 15.000, rekao je Popović i napomenuo da je reč o visokotehnološkim radnim mestima.

Industrijski park u Beogradu biće centar inovacionog razvoja u ovom delu Evrope, sa brojnim inovacionim kompanijama, fakultetima, najmodernijim laboratorijama za istraživanja i razvoj, posebno u oblasti veštačke inteligencije i robotike, u čemu su Kinezi lideri u svetu, ukazao je ministar.

Popović je istakao da će izgradnja ovog parka doprineti tome da mladi ostaju u Srbiji, kao i da se naša zemlja profiliše kao jedna od najatraktivnijih inovacionih i IT destinacija za inženjere iz inostranstva. (Vlada Srbije)