Naslovna » BG servis » Trg republike: Posle završetka radova – koncert Narodnog pozorišta
Trg republike: Posle završetka radova - koncert Narodnog pozorišta (foto: Aleksandra Prhal)
Trg republike: Posle završetka radova - koncert Narodnog pozorišta (foto: Aleksandra Prhal)

Trg republike: Posle završetka radova – koncert Narodnog pozorišta

Prvog vikenda posle završetka radova na Trgu republike, 7. ili 8. septembra 2019, biće priređen koncert i performans Narodnog pozorišta.

Povodom završetka radova, u organizaciji nacionalnog teatra, oko 300 umetnika – pevača, glumaca, muzičara – učestvovaće u ovom spektaklu koji je najavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na TV Studio B.

Radovi će „sigurno biti okončani do 1. septembra„, najavio je Stojčić i dodao da se trenutno radi na postavljanju kocke na kolovozu.

Plato trga je skoro završen, uskoro će biti postavljen mobilijar, kaže Stojčić. Po njegovim rečima, ideja je da Trg republike bude veliki slobodan prostor, što će biti prvi takav slučaj u 150 godina dugoj istoriji ovog trga.

Milenijumski sat biće premešten ispred Beogradske areneRadovi u toku

– Neće biti ničega što bi ometalo vizuelni identitet i imaćemo veliki slobodan prostor bez prepreka. Uz nova stabla koja smo postavili, postojaće i granitne klupe predviđene projektom, uz šest ili sedam „smart“ klupa gde će građani i gosti našeg grada moći da dopunjuju baterije mobilnih telefona i povezuju se na bežični internet kao u svim većim gradovima u svetu. Kako bismo obezbedili dovoljno hladovine za prijatniji boravak, biće dodato i 12 manjih stabala u žardinjerama. Stabla koja su posađena biće kontrolisana u smislu visine i gustine krošnje nekoliko puta godišnje kako ne bi u potpunosti zaklonila Narodni muzej. Milenijumski sat će biti uklonjen sa Trga republike. Dugo smo tražili novu lokaciju i na kraju smo odlučili da bude premešten na plato „Štark“ arene – istakao je Stojčić.

On je dodao da su ostaci „Virtemberške kapije“, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u potpunosti konzervirani, ali i da je Trg republike previše atraktivna lokacija da bi taj deo prostora ostao otvoren, odnosno prekriven staklom.

Kako je rekao, na pločama koje će prekrivati Trg republike biće obeleženi delovi ostataka kapije kako bi građani mogli da se informišu o svemu što se nalazi ispod površine, a što je važno za istoriju Beograda i Srbije.

Glavni gradski urbanista podsetio je da je prostor koji zauzima Vasina ulica veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, kao i da postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

– Zbog toga je pokrenuto veoma ozbiljno arheološko istraživanje. Ukoliko se pronađu ostaci, svakako će to biti nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu. To bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže i ukoliko se to dogodi, garaža će biti „pomerena“ na Trg republike – dodao je Stojčić.

Govoreći o izmenama projekta, on je istakao da se jedina izmena odnosila na sloj koji se nalazi ispod velilke kocke, pošto je bila planirana betonska ploča, a u razgovoru sa stručnjacima odlučeno je da se ipak radi od asfalta, čime je ušteđen novac, ali i trajanje radova „skraćeno“ za dva meseca. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.