Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Tržni centar Galerija: 500 lokala, restorani, kafići, bioskopi
Tržni centar Galerija: 500 lokala, restorani, kafići, bioskop... (foto: Beobuild.rs)
Tržni centar Galerija: 500 lokala, restorani, kafići, bioskop... (foto: Beobuild.rs)

Tržni centar Galerija: 500 lokala, restorani, kafići, bioskopi

U toku je izgradnja tržnog centra Galerija u okviru projekta „Beograd na vodi“, a otvaranje je najavljeno za drugu polovinu 2020. godine.

Po pisanju portala Beobuild, izgradnja će da traje dve i po godine, a uskoro se očekuje završetak svih betonskih radova na ovom mamutskom projektu.Radovi u toku

Ukupna površina parcele iznosi šest hekatara, a bruto građevinska površina objekta iznosiće 300.000 kvadratnih metara. Projekat tržnog centra Galerija izradio je američki arhitektonski biro RTKL, višestruko nagrađivan za inovacije u kategoriji maloprodaje.

Koncept ovog maloprodajnog objekta je spoj klasičnog američkog mola i gradske trgovačke četvrti, čime su autori doskočili činjenici da će se ovaj projekat realizovati u centru evropskog grada.

TC Galerija – najveći maloprodajni centar u zemlji

Tržni centar Galerija (3D prikaz)

Oko 25% komercijalnog prostora u tržnom centru biće namenjen kategoriji „hrana i piće“.

Posetiocima će biti dostupni restorani, lokali brze hrane, kafići i pabovi, ali i mesta za prodaju visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.

Ogromni tržni centar imaće čak tri velike sekcije za porodičnu zabavu, bioskope, a na krovu će biti uređen prostor na kome će biti moguće organizovati prezentacije i događaje.

Tržni centar Galerija (3D prikaz)

Projektovan sa čak 500 lokala (maksimalni broj bez spajanja) i garažom sa 3.600 parking mesta, ovo će biti najveći maloprodajni centar u zemlji.

Sam objekat sastojaće se od više celina podeljenih širokim pešačkim koridorima, takozvanim „avenijama“ sa jasnim estetskim asocijacijama na ambijent gradske ulice. Materijalizacija enterijera i eksterijera takođe će stvarati utisak kupovine na otvorenom, od fasada koje će imitirati nizove zgrada do pešačkih promenada sa uličnim kandelabrima.

Pet ulica i kupola prečnika 46 metara

Tržni centar Galerija (3D prikaz)

Biće formirano pet velikih „ulica“ između unutrašnjih celina, sa pasarelama na višim spratovima. „Ulice“ karakterišu i velike otvorene površine na krovu, pokrivene savremenim ETFE vazdušnim jastucima, koji omogućavaju ulaz dnevne svetlosti i istovremeno pružaju dobru termičku i UV zaštitu. Kupola prečnika 46 metara biće pokrivena laganom i jednostavnom čeličnom konstrukcijom bez stubova.

Preostalo je da se ugradi oko 100.000 kvadratnih metara prefabrikovane konstrukcije, uglavnom spratnih ploča koje će po završetku betoniranja i nakon izmeštanja kranova formirati prizemlje. U unutrašnjosti se betoniraju pešačke pasarele, a na spoljašnjosti već je počela ugradnja fasadne obloge i stolarije.

Tržni centar Galerija (3D prikaz)

Fasadu ka reci posebno karakterišu velike terase sa pogledom na Novi Beograd, planirane za uslužne bašte restorana i kafića. Ventilisana fasada objekta biće obložena kamenom i granitnom keramikom, a spoljna ograda na terasama biće staklena.

Rekonstrukcija i uređenje rečnog keja takođe je deo projekta i biće završeni pre otvaranja centra; u toku je tender za izbor izvođača.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.