Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Više beba u prvoj polovini 2019. godine
Više beba u prvoj polovini 2019. godine
Više beba u prvoj polovini 2019. godine

Više beba u prvoj polovini 2019. godine

Više beba je rođeno u prvoj polovini 2019. godine, a i povećan je broj visokoobrazovanih majki sa više dece.

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se, ukoliko se nastavi trend povećanja broja novorođenih beba, mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta.

Ministarka je za dnevne novine „Blic“ rekla da je u prvih šest meseci broj beba povećan za 563.

U poslednje tri godine od kako je osnovana Kancelarija za demografiju i populacionu politiku novac je ulagan u opštine i gradove, a tim novcem, kako je navela, rešeno je 39 stambenih problema, u 81 opštini adaptirani su vrtići i uvedena popodnevna smena.

Ona je dodala da je u Somboru za roditelje koji imaju najmanje dvoje dece starosti do 15 godina uvedena pomoć besplatnog pranja veša.

Đukić Dejanović je rekla da se očekivalo da socijalne mere najviše utiču na materijalno ugrožene porodice koje i inače imaju više dece, i napomenula da se prema istraživanjima dogodilo da su se te mere pozitivno odrazile upravo na populaciju žena koje su mlade, obrazovane i žive od svog rada.

– Ti podaci veoma raduju. U ovoj godini svaka četvrta majka sa troje dece je visokoobrazovana, a pre dve godine svaka peta. Zabeležen je porast drugih, trećih i četvrtih rođenih beba. Međutim, imamo smanjenje prvorođenih beba, što je posledica migracija – rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je najavila da će se u narednom periodu komunicirati sa što većim brojem poslodavaca o što boljem usklađivanju rada i roditeljsta.

Ona je podsetila na to da se sprovodi najnoviji projekat u jednoj velikoj kompaniji, koji obuhvata i zdravstveni i formalno-pravni aspekt rada i roditeljstva. (Vlada Srbije)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.