Naslovna » Izlasci » Akcije » 102. Beogradska Kritična masa: Samo ne autom
Beogradska Kritična masa: Samo ne autom
Beogradska Kritična masa: Samo ne autom

102. Beogradska Kritična masa: Samo ne autom

U subotu, 28. septembra 2019. biće održana Beogradska Kritična masa pod sloganom „Samo ne autom“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Okupljanje za 102. biciklističku vožnju kroz Beograd počeće u 16.30 na Trgu Nikole Pašića. U 17.00 biciklisti će nositi važnu poruku o zaštiti životne sredine, promovisati bicikl kao prevozno sredstvo i motivisati sugrađane da što češće voze bicikl umesto automobila.

– Složićemo se da se u Beogradu otežano diše i da se sve teže probija kroz gužvu, dok su trotoari zakrčeni parkiranim vozilima. Ostaje sve manje prostora za pešake, osobe sa invaliditetom i zelenilo. Tome je najviše doprineo ovako veliki broj automobila na ulicama, jer ne možemo da zamislimo da i do prodavnice krenemo peške – kažu organizatori Kritične mase iz UG „Ulice za bicikliste“ i portala Bajsologija.

Oni pozivaju građanima da bar jedan dan na posao krenu biciklom, peške ili javnim prevozom. Cilj je da se rastereti saobraćaj, vazduh učini čistijim, a grad bezbednijim. U cilju da se očekivanja podignu i da izazov ipak ne traje samo jedan dan, beogradski biciklisti pozivaju građane da nastave da se kreću zdravo i održivo i posle Evropske nedelje mobilnosti!

Beogradska Kritična masa poručuje vozačima da probaju da daju šansu dvotočkašima na putu do posla, pijace ili pošte, a i da biciklisti na ulicama nisu problem već su upravo oni deo rešenja problema za očuvanje životne sredine i smanjenje emisija štetnih gasova. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.