Naslovna » Izlasci » Festivali » 16. Balkanima – Evropski festival animiranog filma
16. Balkanima - Evropski festival animiranog filma
16. Balkanima - Evropski festival animiranog filma

16. Balkanima – Evropski festival animiranog filma

Od 1. do 6. oktobra 2019. u Domu kulture „Studentski grad“ biće održana 16. Balkanima – Evropski festival animiranog filma.

Selektori festivala Nebojša Petrović i Mina Sablić primetili su porast broja dokumentarnih animiranih filmova, a kao najčešća tema javlja se „uticaj modernih tehnologija na život savremenog čoveka“.

Na festivalu će biti održane radionice, predavanja i izložbe na temu animacija.

Najavljena je svetska premijera filma „Smrt majke Jugovića“ koji je snimio Mihajlo Dragaš u produkciji DK „Studentski grad“.

Na ovogodišnjoj Balkanimi u takmičarskom i netakmičarskom delu programa biti prikazano 125 kratkih animiranih filmova iz 25 evropskih zemalja.

Festival zatvara radionica „24 sata crtanja stripa“, koja se održava već 15 godina prve subote oktobra, u umetničkim školama, galerijama i kulturnim centrima širom sveta. Ove godine se po prvi put održava u Srbiji i to u Domu kulture „Studentski grad“.

Organizator i realizator radionice je Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG.

Zbog poplava u novobeogradskom domu kulture program je skromniji, ali su organizatori obećali da će uložiti napore da sledeću Balkanimu dočekaju sa mnogo boljim tehničkim mogućnostima, pa bi tako šansu dobile i tehnički zahtevnije animacije.

Na ovom linku pronađite sve informacije u vezi sa festivalom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.