Naslovna » Izlasci » Akcije » 8. Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda
Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda
Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda

8. Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda

U nedelju, 15. septembra 11.00 do 17.00, u Domu omladine Beograda po osmi put biće održan Mrnjau vikend. Ulaz je besplatan.

Priredbu posvećenu dobrobiti životinja organizuju Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo Le PETit.

Biće ponuđeno pedesetak lepih i zdravih maca spremnih za udomljavanje. Posetioci će imati priliku da prilože donaciju za dobrobit mačaka bez doma.

Sve mace su spasene sa ulica. Odnegovala ih je i postavila na šapice ekipa odgovornih i predanih aktivista koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremno odu u nove domove.Za dž

Sve mace su prošle veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji dobiće potpuno zdravog i društvenog ljubimca s navikama neophodnim za život u kući ili stanu.

JKP „Veterina Beograd“ će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu. Mace će dobiti mikročipove i vakcine protiv besnila, i imaće besplatnu sterilizaciju kada dođe vreme. Društveno odgovorne firme će darivati udomljene mace i njihove vlasnike za srećan početak.

Mrnjau vikend: Brigom za životinje do humanijeg društva

Mrnjau vikendi se organizuju zbog podizanja svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja.

Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane „odgajivačnice“, rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu i tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici. Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića.

Težnja aktivista okupljenih oko manifestacije Mrnjau vikend jeste da se skretanjem pažnje javnosti na problem napuštenih životinja utiče na strukture vlasti i lokalne samouprave da ovom problemu pristupe ozbiljno, i da se podstakne primena inače veoma dobrog Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine.

Pomenuti zakon propisuje mere zaštite uličnih životinja i načine njihovog zbrinjavanja, i na te poslove obavezuje lokalne samouprave. Nažalost, rad na sprovođenju tog Zakona uglavnom se svodi na delanje pojedinaca i grupa entuzijasta. (danubeogradu.rs)