Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Nova sezona #zapratibetovena
Beogradska filharmonija: Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Nova sezona #zapratibetovena

Beogradska filharmonija otvoriće novu sezonu #zapratibetovena u petak, 20. septembra od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Uz dirigenta Gabrijela Felca, pored orkestra, nastupiće i jedan od najtraženijih pijanista sveta, Žan-Eflam Bavuze. Na programu su dela V. Mokranjca, L. van Betovena i G. Malera.

Prvi koncert je iz ciklusa #bratbetoven koji se bavi uticajem čuvenog kompozitora na srpske autore i njihovom relacijom sa ovim velikim uzorom.

– Želimo da ovom istinskom umetniku, Ludvigu van Betovenu, iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku, što ćemo upravo čuti na otvaranju naše koncertne sezone – rekao je šef dirigent Gabrijel Felc.

Koncert otvara „Lirska poema“ Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara, na koga je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo.

Potom će nagrađivani francuski pijanista Žan-Eflam Bavuze, koji uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja, svirati Betovenov Klavirski koncert br. 1. Prvi nastup u filharmonijskoj sezoni zaokružuje još jedan Betovenov veliki poštovalac, Gustav Maler, i njegov simfonijski prvenac, simfonija Titan.

I u sezoni 19/20 Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom ulaznica za stajanje koje se prodaju sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.