Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Premijera predstave „Gradovi kojih više nema“
Bitef teatar: Premijera predstave "Gradovi kojih više nema" (foto: Jelena Janković)
Bitef teatar: Premijera predstave "Gradovi kojih više nema" (foto: Jelena Janković)

Bitef teatar: Premijera predstave „Gradovi kojih više nema“

U utorak, 1. oktobra 2019. od 20.00, u Bitef teatru će premijerno biti izvedena predstava „Gradovi kojih više nema“.

U okviru strategije Bitefa koja podrazumeva čvršće povezivanje programa festivala sa teatrom, u sezoni 2019/20 Bitef teatar započinje sa novim konceptom. Radi se o naporima da se napravi organska veza između svakog izdanja festivala i pozorišne sezone koja mu sledi.

U ovakvoj postavci, sezone Bitef teatra bi predstavljale reakciju na festivalska izdanja i bile neka vrsta njegove „produžene ruke“ tokom godine.

Bitef teatar: Nastavimo iz početka

Pod sloganom „Nastavimo iz početka“, sezona 2019/20. Bitef teatra se oslanja na koncept 53. Bitef festivala koji se bavio raspadom zajednice na svim nivoima i pokušajem definisanja alternativa za stanje u kome se nalazi naša civilizacija.

U formalnom smislu, autori predstava će pokušati dodatno da istražuju elemente imerzivnosti u pozorištu, odnosno, one pozorišne forme u kojima se briše jasna granica između izvođača i publike.

Sezona počinje 1. oktobra premijerom predstave „Gradovi kojih više nema“ jedne od najznačajnijih svetskih koreograkinja, Konstance Makras.

Predstava se realizuje uz učešće plesača Bitef dens kompanije, jednog od stubova Bitefa teatra, koja ove godine proslavlja desetogodišnjicu rada.

Konstanca Makras između ostalog kaže da ovom predstavom istražuje arhitektonska mesta u ulozi narativnih instrumenata naše istorije – u svrhu ponovnog pisanja istorije, vidanjem rana prošlosti, i zarad razumevanja savremenih događaja (na ličnom i globalnom planu) kao dela neprekidnog ciklusa koji doživljavamo kao protok vremena.

Priče očevidaca bombardovanja Drezdena u februaru 1945, koje se prepliću se sa sećanjima izvođača i njihovih porodica na slična iskustva iz NATO bombardovanja, ukazuju na to da se talasi istorije i politike ponavljaju.

Premijera predstave „Gradovi kojih više nema“ je 1. oktobra od 20.00, dok je prva repriza 2. oktobra.

Publika Bitef teatra je, od ove sezone, u mogućnosti da nabavi ulaznice za predstave elektronskim putem. Više informacija na www.bitef.rs.

Gradovi kojih više nema – info

  • Koreograf: Konstanca Makras
  • Muzika: Aleksandra Đokić
  • Kostimograf: Selena Orb
  • Scenografija: Ljubomir Radivojević
  • Izvođači: Marija Bergam, Ana Ignjatović Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković, Una Vujošević
  • Produkcija: Bitef teatar

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.