Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2019: 300 besplatnih programa!
Dani evropske baštine 2019: Rančićeva kuća u Grockoj
Dani evropske baštine 2019: Rančićeva kuća u Grockoj

Dani evropske baštine 2019: 300 besplatnih programa!

Za manifestaciju Dani evropske baštine 2019 pripremljeno je oko tri stotine raznovrsnih programa koji će biti besplatni za posetioce.

Dani evropske baštine obeležavaju se u Beogradu od 2002. godine kao deo projekta koji su osmislili Savet Evrope i Evropska komisija.

Organizatori u Beogradu su razne ustanove i institucije u koordinaciji Grada Beograda – Gradske uprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma i Organizacionog odbora manifestacije.

Pripremljene su izložbe, tribine, turistička razgledanja, predstave, radionice, koncerti, književne večeri i drugi kulturno-zabavni programi u većini beogradskih opština, a sve to da bi se promovisalo kulturno nasleđe u prestonici.Za dž

Gradske i prigradske opštine, muzeji, kulturni centri i udruženja pripremili su raznovrsne programe na temu „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu“.

Tematskim programima obuhvaćeni su značajni jubileji i godišnjice: 280 godina od rođenja Dositeja Obrdaovića i 15 godina Zadužbine, 90 godina od rođenja Milorada Pavića i 35 godina od prvog izdanja Hazarskog Rečnika, te 135 godina rada Narodne banke Srbije i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, jedinstvenog Muzeja novca.

Takođe, osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, 130 godina Botaničke bašte „Jevremovac“, 150 godina Narodnog pozorišta i 130 godina Opere; 90 godina od prvog izvođenja „Gospođe ministarke“, 180 godina postojanja Prve beogradske gimnazije, 115 godina od krunisanja kralja Petra I, 95 godina Radio Beograda, pola veka Radio Beograda 202 i PGP RTSa, 15 godina Kuće Legata – izložbom „Moderna umetnost kroz kolekciju Kuće Legata“.

Turistička organizacija Beograd organizuje promotivne izlete i obilaske baštine u Mladenovcu, Lazarevcu i Grockoj.

Programe organizuju i Biblioteka grada Beograda, Narodni muzej, DKCB, a biće obeležen i Svetski dan turizma, 27. septembra.

Više informacija potražite u Turističko informativnom centru TOB-a u Knez Mihailovoj 56 ili na 011/2635-622 i 011/2635-343.

Zbog ograničenog broja mesta, za određene programe potrebno je izvršiti prethodno prijavljivanje na brojeve telefona ili lično u terminima koji su navedeni. (danubeogradu.rs)

Dani evropske baštine 2019 – program

Program manifestacije Dani evropske baštine preuzmite ovde! (3221 downloads)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.