Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Dani evropske baštine – otvorena vrata kulture
Dani evropske baštine - otvorena vrata kulture
Dani evropske baštine - otvorena vrata kulture

Dani evropske baštine – otvorena vrata kulture

Dani evropske baštine je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji.

Cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna domaća i međunarodna javnost.

Mesec kulture je prilika da se sagledaju sličnosti i raznovrsnost zajedničkog nasleđa kontinenta u okviru jedne, na nacionalnom nivou unapred definisane glavne teme. Nosilac centralne evropske proslave je svake godine druga zemlja, a pošto se programi odvijaju u svakoj zemlji u više gradova, bira se grad koji će za tu godinu biti domaćin otvaranja manifestacije.Za dž

Preporuke Saveta Evrope i Evropske komisije, organizacija koje su ustanovile manifestaciju, jesu da se program osmisli tako da se domaće nasleđe sagleda u evropskoj perspektivi i da se upoznaju dostignuća drugih naroda po istom pitanju kako bi rasla svest o zajedničkom evropskom identitetu.

Dani evropske baštine – kultura dostupna svima

Najvažnija je osnovna ideja – kultura u ovih mesec dana postaje dostupna svima.

Dani evropske baštine organizuju se tako što se ustanove kulture prijavljuju sa svojim programima, koji su za posetioce obavezno besplatni, uključuju se i jedinice lokalne samouprave, a građanima se pruža prilika da posete izložbe, predavanja, koncerte i obično obiđu neka atraktivna mesta koja su inače zatvorena za posetioce.

Posebni programi se pripremaju za različite uzrasne kategorije, pa tako deca i mladi imaju njima prilagođene sadržaje.

Zainteresovanost ustanova za uključivanje u proslavu dana evropske baštine je veoma velika i ukoliko njihova delatnost nije posebno povezana sa za tu godinu odabranom temom, programe prave i van nje, na način da budu besplatni, originalni i interesantni.

„Reke, tokovi nasleđa“, „Industrijsko nasleđe – zaštita i revitalizacija“, „Jezik i pismenost“, „Kulturna riznica Evrope, kulturno nasleđe, integrativna zaštita i korišćenje nasleđa“, „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“… neke su od tema koje su u proteklim godinama bile centralne za vreme srpskih Dana evropske baštine.

Ova manifestacija održava se u Srbiji od 2002. godine. Sve tekstove koje smo objavljivali u vezi sa Danima evropske baštine možete da pronađete na OVOM LINKU(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković