Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“
Festival dokumentarnog filma "Evropska saradnja: filmska priča": Čak Noris protiv komunizma
Festival dokumentarnog filma "Evropska saradnja: filmska priča": Čak Noris protiv komunizma

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Od 25. do 27. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ biće održan Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“.

Ovim festivalom Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno obeležava Dan evropske teritorijalne saradnje.

Dan evropske saradnje manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi prevazilaženja zajedničkih prepreka.Za dž

U Mitropolita Petra 8 biće prikazani filmovi „Nana“ Miladina Čolakovića, „Čak Noris protiv komunizma“, rumunske autorke Ilinke Kalugareanu, i „Splav“, švedskog autora Markusa Lindina.

Ulaz je besplatan na sve projekcije.

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ – program

Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Mitropolita Petra 8
Sreda, 25. septembar (20.00) Nana
Trajanje filma: 60’; autor: Miladin Čolaković. Posle projekcije predviđen je i razgovor sa autorom.
„Nana“ je film sniman više od deset godina, i pre svega govori o svođenju životnog bilansa, o tome kada pri kraju života podvlačimo crtu, naravno, ako za to imamo vremena. To je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i žrtvi, o bolesti i starosti. Ovo je film i o smrti, ali onoj priželjkivanoj, koja dođe kao olakšanje. Istovremeno, to je i film o ispunjenom životu, životu koji je uprkos velikim teškoćama i neprestanoj borbi imao smisla. O velikom životu jedne naizgled male žene.

Četvrtak, 26. septembar (20.00) Čak Noris protiv komunizma
Trajanje filma: 78’; autorka: Ilinka Kalugareanu
U Rumuniji 1980-ih svi strani filmovi prikazani javno cenzurisale su nadležne komisije, stoga je veliki broj filmova sa zapada švercovan na VHS kasetama. Jedan hrabri prevodilac je bio zadužen da filmove učini dostupnim rumunskoj publici i, na taj način, rumunskom narodu se pružala mogućnost da vidi svet sa druge strane Gvozdene zavese.

Petak, 27. septembar (20.00) Splav
Trajanje filma: 98′; autor: Markus Lindin.
Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja u ljudskom ponašanju. Projekat je u štampi postao poznat kao „Seks splav“, ali niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi posade splava, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

(danubeogradu.rs)