Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival italijanskog filma 2019 u Beogradu
Festival italijanskog filma 2019: Život bez straha
Festival italijanskog filma 2019: Život bez straha

Festival italijanskog filma 2019 u Beogradu

Festival italijanskog filma 2019 biće održan od 23. do 28. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1 i Kosovska 11).

Prvi deo programa činiće savremeni italijanski filmovi mladih reditelja, dok će drugi deo programa biti posvećen oskarovcu Pijeru Tosiju, kostimografu koji je svojim kostimima obeležio najznačajnija dela Lukina Viskontija i brojnih drugih reditelja.

Ovim povodom, u Beograd dolaze brojni gosti iz Italije; pored Gabriele Karluči, umetničkog direktora festivala, reditelja, producenata i glumaca iz filmova koji će se naći na programu, u Beogradu će boraviti i predstavnici Ministarstva kulture Italije, predstavnici Filmskih komisija Lacija, Pulje, Bazilikate, Sardinije i Abruca, direktor Eksperimentalnog centra za kinematografiju kao i više distributera.

U toku manifestacije u Kinoteci će biti otvorena i izložba radova Pijera Tosija. Gosti Festivala imaće priliku da pogledaju filmove iz savremene srpske filmske produkcije. (danubeogradu.rs)

Festival italijanskog filma 2019 – program

Kinoteka, Uzun Mirkova 1

Ponedeljak, 23. septembar 2019.
18.00… IL PRIMO RE (Prvi kralj)
Režija: Mateo Rovere
Romul i Rem, bukvalno odnešeni izlivanjem Tibra, ostaju bez zemlje i naroda, a stanovnici Albe ih zarobljavaju. Zajedno sa ostalim zatvorenicima prinuđeni su da učestvuju u duelima u blatu, gde poraženi biva spaljen. Kada dođe red na Rema, Romul se nudi kao njegov protivnik i njih dvoijica uz pomoć lukavosti uspevaju da izazovu pobunu, ali to je samo početak njihovog puta zajedno sa ostalim beguncima i jednom vestalkom koja nosi sveti plamen. Znajući da su im na tragu neprijateljske snage odlučuju da se suprotstave sujeverju i hrabro ulaze u šumu, gde se Rem dokazuje i postaje predvodnik grupe, dok Romulu preostaje samo da se oporavi od ranjavanja. Kada Romulu vestalka saopšti sudbinu on odlučuje da prkosi želji bogova.

20.30… SAREMO GIOVANI E BELLISSIMI (Bićemo mladi i lepi)
Režija: Leticija Lamartire
Izabela početkom 90-tih godina XX veka ima sedamnaest godina i već je zvezda. Snimila je ploču koja je doživela veliki uspeh i celo jedno leto je neprestano puštana na televiziji i radiju. Nakon toga više ništa. 23 godine kasnije, ona peva te iste pesme u lokalima u provinciji sa svojim sinom Brunom koji je gitarista. Upravo je njen sin razlog zbog kojeg je njena karijera stala ili bar to tako Izabela predstavlja dok nastavlja da obećava novu ploču koju nikako ne završava. I pored toga što nisu uobičajna porodica njih dvoje vezuje čvrst odnos. Ovaj odnos se narušava kada Bruno upoznaje Arijanu, mladu gitaristkinju koja mu predlaže da uđe u njen bend. Bruno je želi a želi i da postane muzički nezavistan ali okleva jer je svestan da bi to njegova majka doživela kao izdaju.

Utorak, 24. septembar 2019.
18.00… L’AMORE AI TEMPI DI SHR.EK (Ljubav za vreme Šr.Ek-a)
Režija: Alesandro Dervizo
Profesor De Anđelis, poznati profesor psihologije, ponovo sprovodi izuzetno specifičnu terapiju za parove „shake record“ čijim istraživanjem se bavio čitavog života. Neki od parova, njegovi pacijenti, učestvuju u ovom eksperimentu zajedno sa Alesandrom, asistentom profesora De Anđelisa. Izgleda kao da sve ide svojim tokom do momenta dok nešto značajno ne zakomplikuje priču, dovodeći u rizik odnose među parovima koji učestvuju. Ljubav, ljubomora, nauka i ambicija prepliću se u zapletu koji ima neverovatne posledice.

20.30… ACQUA E ZUCCHERO (Voda i šećer)
Režija: Fariborz Kamkari
Ovaj dokumentarni film nije samo biografija legendarnog direktora fotografije i reditelja, Karla di Palme, već uzbudljivo putovanje kroz najvažniji period italijanske kinematografije. Od neorealizma Lukina Viskontija, Vitorija de Sike, Roberta Roselinija, zatim filmova „Blow up“ i „Red Desert“ Mikelanđela Antonionija do remek dela Vudija Alena. Anegdote, razmišljanja i komentari istaknutih ličnosti svetske kinematografije kao što su Bernardo Bertoluči, Vudi Alen, Vim Venders, Volker Šlendorf i Ken Louč, prate nas na ovom zadivljujućem putovanju u bojama i vizijama one italijanske kinematografije koja će zauvek ostati u analima svetske kinematografije i filmova velikog savremenog genija Vudija Alena.

Sreda, 25. septembar 2019.
18.00… UNA VITA SPERICOLATA (Život bez straha)
Režija: Marko Ponti
Roberto Rosi nema posao a izvršitelji su mu upravo zaplenili stan sa celokupnom imovinom, uključujući i verenicu koja ga naziva „jadnikom“. Njegov najbolji prijatelj BB ima oca od šezdeset godina koji je ostao bez posla i bolesnu majku koja se nada da će se sve „srediti“ ali se plaši da to ipak neće biti tako. U banci u želji da podigne kredit, Rosi saznaje da „banke ne pozajmljuju novac ljudima koji ga nemaju“ i tu gubi razum. S obzirom na to da u ruci ima (prazan) pištolj kojim je otac od BB-a pretio samoubistvom, svi misle da se radi o pljački i nastoje da mu što brže predaju torbu sa novcem.

20.30… COMPROMESSI SPOSI (Kompromisna svadba)
Režija: Frančesko Mikike
Deluje da mlada modna blogerka iz Gaete, Ilenija i Rikardo, momak iz Bergama koji želi da postane kantautor imaju malo toga zajedničkog ali kada se pojavi ljubav sve razlike nestaju. U toku jedne noći odlučuju da se venčaju. I njihovi očevi nemaju ništa zajedničko; Dijego je bogati privrednik sa severa a Gaetano je predsednik opšitne gradića na jugu. Ako se između momka i devojke rodila ljubav na prvi pogled, između njihovih očeva rodila se mržnja. Zajedno ih drži samo jedan motiv: želja da po svaku cenu spreče venčanje svoje dece. Da li će u ratu koji će zahvatiti obe porodice uspeti da pobedi savezništvo očeva?

***

Kinoteka, Kosovska 11

Petak, 27. septembar 2019.
17.30… JUČE DANAS SUTRA (Ieri, oggi, domani, 1963)
r. Vitorio de Sika

20.00… GEPARD (Il Gattopardo, 1963)
r. Lukino Viskonti

Subota, 28. septembar 2019.
17.00… STRANAC (Lo straniero, 1967)
r. Lukino Viskonti

19.00… NEVINO / ULjEZ (L’innocente, 1976)
r. Lukino Viskonti

21.00… NOĆNI PORTIR (Il portiere di notte, 1974)
r. Liliana Kavani