Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja“
Izložba "Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja"
Izložba "Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja"

Izložba „Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja“

U Kraljevskom dvoru na Dedinju do 16. septembra 2019. biće otvorena izložba „Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja“.

U prisustvu prestolonaslednika Aleksandra, princeze Katarine i njihove ćerke Alison zvanično je otvorena izložba koja je posvećena obeležavanju rođendana kralja Petra II (6. septembar).

Pored retko viđenih fotografija kralja Petra II nastalih između 1923. i 1941, po prvi put u Beogradu, izložena je i prva sablja kralja.

Posle krštenja 21. oktobra 1923. godine, mladi prestolonaslednik je primio svoju prvu sablju od ruskih kozačkih atamana. Na njenom čeličnom sečivu je natpis: „Nasledniku prestola Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca na dan njegovog krštenja 21. oktobra 1923. godine“, a na drugoj strani sečiva: „Od donskih, kubanskih i teranskih vojnih atamana i kozaka“.

Još jedan od eksponata na ovoj jedinstvenoj izložbi je i portret kralja Petra II, rad Paje Jovanovića, koji se čuva na Oplencu, u Kući kralja Petra I.

Autori izložbe su Andrija Šošić, Uroš Parezanović i Vidak Orlović.

Izložba „Nj. v. kralj Petar II: Stvaranje kralja“ u Kraljevskom dvoru (Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića) biće otvorena za posetioce radnim danima do 16. septembra, od 11:00 do 14:00, uz prethodnu najavu na telefon 011/306-4000 ili putem e-mejla: kancelarija@dvor.rs. (danubeogradu.rs)