Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology: Hindi Zahra opet u Beogradu
Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)
Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)

Musicology: Hindi Zahra opet u Beogradu

Po običaju, novu sezonu Musicology serijala otvoriće Hindi Zahra, izvođač koji je već imao priliku da oduševi beogradsku publiku.

Reč je o svetski poznatoj francusko-marokanskoj kantautorki, koja će održati čak dva koncerta u kultnom klubu Bitefartcafe, 28. i 29. septembra.

Pevačica slobodnog duha i baršunastog glasa, osvojila je prestižne nagrade „Constantin“ i „Victoires de la Musique“. Hindi je samouka multiinstrumentalistkinja i kantautorka koja sve muzičke uticaje i životna iskustva spaja u jedinstvenu i autentičnu muzičku kreaciju.

Posle izdavanja svog albuma „Homeland“ koji je rasprodat u 135 hiljada primeraka širom sveta, održala je više od 300 koncerata u periodu od dve i po godine – uvek svirajući do poslednjeg atoma snage i ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. U potrazi za sobom i svojim muzičkim identitetom, odlučila je da se preseli u Marakeš, sama, i posvetivši se sebi, krenula u otkrivanje novih puteva do njene autorske muzike.

Ona objašnjava ovaj poduhvat kao „pravi beg u samoću, iz kog su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu“ i dodaje: „Moje iskustvo tamo je zaista bili posebno – pet godina traganja za sobom, sazrevanja i rada doveli su ovde gde sam danas! Zauvek sam zahvalna na tome“.

Kod Hindi Zahre, sve se bazira na suštinskoj, sirovoj emociji i iskustvu: „Sve što se desi nekome u životu, bilo dobro ili loše, ostavlja uticaj i transformiše njegovu ličnost, a sa tim i njegovu kreativnu stranu. Verujem da su upravo oni najteži trenuci mog života ti koji su me najviše izmenili“.

Posle koncerata Hindi Zahre, na Musicology serijalu, koncert će održati gitarista grupe Vulfpeck, Cory Wong, koji će prvi put nastupiti u Beogradu sa svojim bendom, 7. novembra u klubu Bitefartcafe.

Intervju – Hindi Zahra: „Beograd, divno iskustvo“

Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)
Hindi Zahra (foto: Tala Hadid)

Pričali smo sa ovom izvanrednom francusko-marokanskom kantautorkom i multiinstrumentalistkinjom pred predstojeći nastup u Beogradu…

Hindi, čuli smo da si uživala u Beogradu prošli put. Šta te je nateralo da zavoliš Beograd i opet mu se vratiš ove godine?

– Koncert koji sam održala u okviru serijala Musicology 2017. godine u Beogradu urezao mi se u pamćenje. Beogradska publika je divna. Reč je o ljudima koji zaista razumeju i osećaju muziku. Konstantna razmena energije i emocija – to je nešto što je ostalo u mom sećanju kao divno iskustvo. Jedva čekam da dođem opet. Ovoga puta ću u Beogradu imati dva koncerta, tako da će biti interesantno videti kako će se razvijati prvo, a kako drugo veče.

Drago nam je da ti se sviđa naš Beograd, ali želeli bismo i da znamo nešto o tvom rodnom kraju. Kakav odnos imaš prema Maroku i Marakešu?

– Rođena sam u južnom Maroku. Tamo sam živela do 12. godine, kada sam se preselila kod oca u Francusku. Nostalgija je ostala zauvek u meni, a koreni su me uvek vukli – vuku me i dalje. U Marakeš sam otišla na pet godina opet, kako bih radila na sebi, svojoj spiritualnosti i svojoj muzici. Vreme koje sam provela tamo bilo je obeleženo dubokim razmišljanjima, pronalaženjem sebe i otkrivanjem novih puteva do svoje autorske muzike. Marakeš je veliki deo moje ličnosti. Volela bih da ljudima približim marokansku i afričku kulturu.

Kako bi definisala svoj muzički stil? Elementi marokanske muzike, bluz, ethno – kritičari te opisuju na razne načine. Odakle crpiš inspiraciju i ko su tvoji uzori?

– U stvari, želela sam da moja muzika zvuči kao da je iz Maroka, ali da se prepliće sa zapadnjačkim žanrovima kao što su bluz i džez. Ona i jeste bazirana na različitim uticajima džeza i bluza, rok muzike i orijentalnim ritmovima. Smatram da smo okruženi jako kvalitetnom muzikom koja dopušta da se iz nje crpi inspiracija. Dok sam odrastala, slušala sam Elu Ficdžerald, Tinu Tarner i Vitni Hjuston. Na mene je ostavila trag američka i aftička crnačka muzika, ali i orijentalna, egipatska i indijska. Danas slušam sve: od tradicionalne muzike, preko digitalne, klasične, pa i trep muzike. Obožavam raznovrsnost! Bez ograničenja.

Koja životna iskustva su najviše uticala na tvoju muzičku karijeru?

– Rekla bih da nas sve što nam se dešava menja na neki način, bilo da su u pitanju dobra ili loša životna iskustva. Ipak, mislim da su me baš oni najteži perioda života najviše promenili. Dosta sam se okrenula spiritualnosti i u njoj pronašla inspiraciju. Takođe smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. U Parizu sam radila u Luvru, gde sam bila okružena vizuelnom umetnošću. To iskustvo mi je puno značilo. Počela sam da slikam, a slikarstvo je ostalo moj veliki hobi. Vrlo je važno da budemo okruženi različitim kulturnim sadržajem i da konstantno učimo. Znanje i umetnost neraskidivo su povezani.

Tvoji mladi fanovi u Beogradu jedva čekaju da te upoznaju. Da li imaš nešto da im poručiš, uzimajući u obzir da si u muzičkom svetu uspela da zadržiš svoju autentičnost i ostvariš se kao muzičarka i kantautorka?

– Kao što sam već pomenula, smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. Slušajte i učite. Izložite se različitim sadržajima, ali nemojte zaboraviti da se prepustite i mašti. Dopustite joj da vas obuzme. Pronađite nešto svoje, nešto što vas čini drugačijima i nemojte nikada od toga odustati.

***

Ulaznice za koncerte Hindi Zahre možete kupiti online ili na prodajnim mestima servisa Ticket Vision i DDTickets.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.