Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej: Besplatna poseta izložbi „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“
Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" ("Ustanak Crnogoraca" i "Knez Lazar")
Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" ("Ustanak Crnogoraca" i "Knez Lazar")

Narodni muzej: Besplatna poseta izložbi „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“

Narodni muzej u Beogradu omogućio je posetiocima da besplatno posete izložbu „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“.

Ova tematska izložba otvorena je do 15. septembra, a besplatna poseta će biti od subote, 7. septembra do poslednjeg dana izložbe.

Ovo će biti jedinstvena prilika za upoznavanje, za doživljaj i učenje o slikarskom opusu jednog od najprepoznatljivijih umetnika srpskog romantizma.

Narodni muzej će tako pružiti priliu što većem broju posetilaca da pogledaju opus Đure Jakšića u velikoj galeriji.Za dž

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

Vođenja kroz postavku, predavanje, radionice…

Posetioci će moći da se priključe vođenju kroz postavku 7. i 14 septembra od 17.00, kao i 10 septembra od 12.00.

U Atrijumu Narodnog muzeja će se održati predavanje 12. septembra od 18.00 pod nazivom „Umetnik u službi dinastičke propagande: Đura Jakšić i srpske dinastije sredinom XIX veka“. Predavanje će održati dr Igor Borozan, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom poslednjih dana izložbe, za decu i mlade pripremljena je radionica „Slikom do pesme i pesmom do slike“ 7. septembra od 13.00, namenjena posetiocima uzrasta od 10 do 14 godina, kao i radionica „Stvarnost na slikarskom platnu“ 12. septembra od 18.00 za decu od sedam do 10 godina. Za učešće u radionicama potrebno je prijaviti se na adresu radionice@narodnimuzej.rs

U nedelju 8. septembra povodom održavanja svečanosti „Portal ka vekovima“ na Trgu republike, Narodni muzej će biti otvoren od 10.00 do ponoći i u potpunosti besplatan za posetu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.