Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima (12. septembar 2019)
Novi filmovi u bioskopima (12. septembar 2019): Dauntonska opatija
Novi filmovi u bioskopima (12. septembar 2019): Dauntonska opatija

Novi filmovi u bioskopima (12. septembar 2019)

Dauntonska opatija, Na đavoljem putu, Prevarantkinje sa Vol Strita – to su novi filmovi u bioskopima od 12. septembra 2019. godine.

U pojedinim bioskopima prikazivaće se i film reditelja Gorana Radovanovića Slučaj Makavejev Ili Proces u bioskopskoj sali.

U sredu, 18. septembra, premijerno će biti prikazan SF Ad astra sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi koji takođe predstavljamo u ovom pregledu. Animirani film Priča o igračkama 4 najavili smo prošle nedelje.

Dauntonska opatija

Televizijska serija Dauntonska opatija prati živote porodice Kroli i posluge koja je radila za njih, na početku XX veka, u dvorcu smeštenom izvan grada, u eri vladavine kralja Edvarda VII.

Tokom šest sezona, serija je nagrađena sa tri Zlatna globusa, petnaest Emija za „Udarni termin“, 69 Emi nominacija ukupno, što je čini serijom sa najviše nominacija u istoriji Emi nagrada, izvan prostora SAD. Seriji je čak dodeljena i specijalna BAFTA nagrada kao i Ginisov rekord za TV seriju sa najboljim kritikama trenutno.

Film je nastavak serije koja je emitovana od 2010. do 2015. godine. Radnja se događa od 1927. do 1929. godine kada su u Dauntonskoj opatiji bili kralj Džordž V i kraljica Marija.

Originalni naslov: Downton Abbey. Dužina trajanja filma: 122 minuta. Država i godina proizvodnje: VB / 2019. Žanr: drama. Uloge: Maggie Smith, Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Laura Carmichael. Reditelj: Michael Engler.

Na đavoljem putu

Reditelj i scenarista je Jason Cabell – bivši pripadnik specijalnih jedinica (Navy SEAL). Scenario je napisan na osnovu njegovog ličnog iskustva iz Kolumbije kada je sarađivao sa Odredom za suzbijanje narkotika (DEA).

Radnja filma prati put droge od Meksika, preko SAD do Kanade. Izvršni direktor međunarodnog konglomerata šalje svoja dva najbolja čoveka da istraže nestanak nekoliko pošiljaka kokaina i nađu krivca u lancu krijumčarenja droge.

Originalni naslov: Running with the Devil. Države i godina proizvodnje: Kolumbija, SAD / 2019. Žanr: krimi, drama, triler. Uloge: Nicolas Cage, Leslie Bibb, Cole Hauser, Laurence Fishburne. Reditelj: Jason Cabell.

Prevarantkinje sa Vol Strita

Ne postoji bolja glumačka postava od muzičkih zvezda Dženifer Lopez i Kardi B za priču o osveti striptizeta klijetima na Vol Stritu. Pre nego što je Kardi postala megapopularna kao rep zvezda, radila je upravo kao striptizeta u Njujorku.

Priča prati plan za osvetu dve striptizete, koje udružuju snage protiv muškaraca s Vol Strita koji su njihovi klijenti. Radnja filma je inspirisana člankom koji je objavljen 2016. godine u Njujork magazinu.

Originalni naslov: Hustlers. Dužina trajanja filma: 110 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2019. Žanr: komedija, drama, krimi. Uloge: Constance Wu, Jennifer Lopez, Julia Stiles. Rediteljka: Lorene Scafaria.

Slučaj Makavejev Ili Proces u bioskopskoj sali

Ovaj dugometražni dokumentarni film Gorana Radovanovića je omaž njegovom omiljenom reditelju Dušanu Makavejevu kao i analiza titoizma. Okosnicu dokumentarca čini audio-snimak javne diskusije o filmu WR: Misterije organizma održane u novosadskom bioskopu „Arena“ 1971. godine.

Ta tzv. javna diskusija bila je praktično uvod u zabranu tog filma – tvrdi Radovanović i dodaje:

– Ovaj film je analiza jednog sistema, i to iznutra; posveta je i Mileni Dravić jer smo scene s njom snimali 14. marta 2018. To je bio prvi dan našeg snimanja i, ispostavilo se, njeno poslednje pojavljivanje u srpskom filmu. Posetili smo sve učesnike diskusije u „Areni“ koji su živi. Svetozar Cvetković glumi Makavejeva jer je on omiljeni Makov glumac. (Iz intervjua Zorice Dimitrijević koji je objavljen na sajtu Kinoteke)

Originalni naslov: Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali. Dužina trajanja filma: 74 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2019. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk. Reditelj i scenarista: Goran Radovanović.

Ad astra

Inspirisan romanom Džozefa Konrada „Srce tame“ reditelj i scenarista Džejms Grej se okreće kosmosu, kao prostoru za koji kaže da je veoma neprijateljski raspoložen prema nama.

Priča prati astronauta Roja Mekbrajda koji putuje do same ivice Solarnog sistema u potrazi za svojim ocem koji je nestao, kako bi otkrio misteriju koja preti da ugrozi opstanak naše planete.

Tokom putovanja Roj otkriva tajnu koja dovodi u pitanje prirodu ljudskog postojanja, kao i naše mesto u kosmosu.

Originalni naslov: Ad Astra. Dužina trajanja filma: 124 minuta. Države i godina proizvodnje: Brazil, SAD / 2019. Žanr: avantura, drama, naučna-fantastika. Uloge: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland. Reditelj: James Gray.

(danubeogradu.rs)