Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Potrošačke cene u avgustu 2019: Porast cena u odnosu na prošlu godinu
Potrošačke cene - statistika
Potrošačke cene - statistika

Potrošačke cene u avgustu 2019: Porast cena u odnosu na prošlu godinu

Potrošačke cene u avgustu 2019, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, povećane su za 1,3%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u odnosu na jul ove godine skoro su iste, dok su, u odnosu na decembar 2018, porasle za 1,5%, u proseku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih po nameni potrošnje, u avgustu 2019. godine je, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen u grupama odeća i obuća (-1,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (-0,6 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (-0,3 odsto), transport (-0,2 odsto) i zdravstvo (-0,1 odsto).

Rast cena je registrovan u grupama rekreacija i kultura (2,8 odsto), alkoholna pića i duvan (1,3 odsto), komunikacije (0,3 odsto), restorani i hoteli (0,2 odsto) i u grupi stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,1 odsto), dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Opširnije informacije o cenama proizvoda i usluga lične potrošnje možete pročitati ovde. (80 downloads)  (danubeogradu.rs)