Naslovna » Izlasci » Akcije » Skup: Međunarodni dan prava javnosti da zna 2019
Međunarodni dan prava javnosti da zna
Međunarodni dan prava javnosti da zna

Skup: Međunarodni dan prava javnosti da zna 2019

U Klubu poslanika (Tolstojeva 2), 27. septembra 2019. od 11. do 14.00, biće obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, organizator je ovog skupa u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Međunarodni dan prava javnosti da zna u Srbiji se od 2006. godine obeležava sa ciljem da inspiriše sve organe vlasti da poboljšaju transparentnost svog rada i saradnju sa građanima, a građane ohrabri da ostvare svoje pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i da percepiraju organe vlasti kao svoje partnere.

Ipak, u Srbiji i dalje postoje problemi koji se tiču primene zakona i pristupa informacijama.

Povodom obeležavanja ovog dana, tradicionalno se uručuju priznanja predstavnicima organa javnih vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava javnosti na slobodan pristup informacijama, kao osnovnog ljudskog prava i jednog od fundamentalnih principa dobre uprave.

Priznanje se dodeljuje i državnom organu za najbolji informator o radu, odabranom na javnom konkursu.

Komisija koja dodeljuje ova priznanja sastoji se od uglednih stručnjaka u oblasti slobodnog pristupa informacijama-predstavnika univerziteta, udruženja građana i profesionalnih udruženja medijskih poslenika. (danubeogradu.rs)