Naslovna » Izlasci » Festivali » Tradicionalne duhovne svečanosti – Put duhovnosti 2019
Tradicionalne duhovne svečanosti - Put duhovnosti 2019
Tradicionalne duhovne svečanosti - Put duhovnosti 2019

Tradicionalne duhovne svečanosti – Put duhovnosti 2019

Od 17. do 21. septembra u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica biće održane tradicionalne duhovne svečanosti Put duhovnosti.

Posetioce očekuje bogat i kvalitetan program svakoga dana, na više lokacija u Rakovici. Ove godine obeležava se osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve kroz bogat i sadržajan program.

Svečano otvaranje je zakazano za 17. septembar 2019. od 18.00 u porti crkve Sv. Vladike Nikolaja Žičkog u Resniku.Za dž

U naredna dva dana, 18. i 19. septembra, održaće se kviz za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Rakovica, na kome će proveriti svoje znanje o srpskoj istoriji u okviru osam vekova autokefalnosti srpske crkve.

U isto vreme, u galeriji Centra, održaće se mala ilustratorska škola moderatorke Milice Stojšin, gde će deca imati priliku da predstave priče iz života Sv. Save. Njihove ilustracije će poslužiti kao osnova za elektronsku knjigu, koja će biti objavljena na sajtu Centra.

Ove godine obeležava se i deset godina od upokojenja patrijarha Pavla. Kao uvod u Duhovnu akademiju koja će biti organizovana u oktobru u saradnji sa manastirom Rakovica, u sredu 18. septembra od 18.00, biće upriličen i razgovor o liku i delu patrijarha Pavla, na kome će učestvovati eminentni biografi i poznavaoci patrijarhovog života.

Bogat likovni program nosi grupna izložba „Svetlost vekova“. Na njoj će biti predstavljene ikone mladih ikonopisaca iz Srbije. Po prvi put, na jednom mestu, devetnaest umetnika se okupilo s istim ciljem: približiti posetiocima bogato stvaralaštvo savremene crkvene umetnosti. Otvaranje izložbe je zakazano za 19. septembar u 19.00.

U okviru muzičkog programa, biće predavanje o starim instrumentima Miloša Nikolića, u petak 20. septembra od 18.00. Predavanje je uvertira u sabor duhovne muzike Sazvučja, na kome nastupaju najbolji horovi iz Srbije koji se bave izvođenjem duhovne muzike ovog podneblja. Koncert počinje u 20.00.

Manifestacija se završava Saborom duhovne poezije koje organizuje Književno društvo Rakovica u porti Manastira Rakovica, u subotu 21. septembra od 9.00.

Ulaz na sve događaje je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.