Naslovna » Izlasci » Festivali » 13. Festival srpskog filma fantastike u SKC-u
13. Festival srpskog filma fantastike: Sem Firstenberg i Miroslav Lakobrija
13. Festival srpskog filma fantastike: Sem Firstenberg i Miroslav Lakobrija

13. Festival srpskog filma fantastike u SKC-u

Od 17. do 20. oktobra 2019. u Studentskom kulturnom centru biće održan 13. Festival srpskog filma fantastike a ulaz će biti besplatan.

Reditelj Sem Firstenberg biće specijalni gost ove popularne manifestacije. On je tokom tri i po decenije rediteljske karijere režirao 22 filma, a njegov stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Široj publici svakako je najpoznatiji po filmovima serije „American Ninja“.

Sem Fisternberg će održati masterklas u petak, 18. oktobra od 19.00, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Posle masterklasa posetioci će moći da pogledaju Firstenbergov akcioni horor film „Ninja III: The Domination“.Za dž

Firstenberg je izrazio veliko zadovoljstvo zbog učešća na predstojećem Festivalu i pozvao sve zainteresovane poštovaoce horor i akcionih filmova da se pridruže masterklasu.

– Drago mi je što ću biti u prilici da učestvujem na Festivalu srpskog filma fantastike i podsetim publiku na dosadašnji rad. Deo predavanja ću posvetiti periodu 80-ih godina prošlog veka, kada sam snimao nezavisne, niskobudžetne filmove – rekao je američki reditelj.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu, 19. oktobra, održaće se šesti po redu Belgrade Zombie Walk. Ovaj jedinstveni događaj svake godine privlači pažnju prolaznika, a ljubiteljima horora i fantastike omogućava da se nakratko nađu u ulogama svojih omiljenih junaka.

Zombi šetnja ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima.

Šetnja je otvorena za sve građane, a besplatno maskiranje i šminkanje ljubitelja zombija koji su se prijavili u prethodnom periodu počeće u 12.00 u Kombank dvorani. Organizatori pozivaju sve zainteresovane posetioce koji nisu stigli da se prijave za šminkanje na ovogodišnjem Zombie Walk-u da se pridruže šetnji maskirani u svoje kostime.

13. Festival srpskog filma fantastike: horor, fantazija, naučna fantastika…

Na 13. Festivalu srpskog filma fantastike biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.

Selektor inostranog programa Festivala, Mladen Milosavljević, ističe da ovogodišnji strani izbor čine naslovi snimljeni u protekle dve godine, u veoma raznolikim produkcijskim uslovima.

– Potrudili smo se da ovogodišnja inostrana selekcija, u žanrovskom i podžanrovskom smislu bude što raznovrsnija, kako bi ovdašnji ljubitelji horor filma, fantazije i naučne fantastike mogli da pronađu ponešto za svoj ukus. Naročito smo ponosni na kvalitet odabranih filmova, među kojima će se naslovi koji su u proteklih godinu i po nagrađivani ili bili uvršteni u takmičarski program najvećih svetskih festivala filma fantastike, kao što su festivali u Portu, Briselu, Los Anđelesu, Bilbau, San Sebastijanu… Neki od filmova prikazivani su i na velikim festivalima mejnstrim filma, poput onih u Kanu, Sandensu i Tibeki – kaže Milosavljević.

Selektor festivala dodaje da je najveći broj filmova pristigao sa engleskog i španskog govornog područja, dok su neki od najboljih stigli iz država koje nisu poznate po tradiciji pomenutih žanrova, kao što su: Holandija, Finska, Andora, Peru, Irak i Malezija.

OVDE pronađite više informacija. (danubeogradu.rs)