Naslovna » BG svaštara » Politika » 141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu: delegacije iz čak 150 zemalja i 80 predsednika parlamenata!
141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu
141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu

141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu: delegacije iz čak 150 zemalja i 80 predsednika parlamenata!

Od 13. do 17. oktobra 2019. u Beogradu biće održana 141. Skupština Interparlamentarne unije (IPU) uz donošenje Beogradske deklaracije.

U srpskoj prestonici okupiće se parlamentarne delegacije iz 150 zemalja i osamdeset predsednika parlamenata što je rekord na jednom zasedanju IPU.

Više od 2000 članova parlamenata i članova delegacija sa svih kontinenata biće u narednim danima u Beogradu.

Tema o kojoj će se govoriti na Skupštini IPU je „Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje“. Najavljeno je da će zasedanje biti završeno, kao što smo pomenuli, donošenjem Beogradske deklaracije.

Biće priče o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

IPU – za osnaživanje saradnje i dijaloga među državama

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

U Beogradu će IPU obeležiti 130 godina postojanja, tri decenije od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Interparlamentarna unija trenutno ima 179 članica i 12 regionalnih parlamentarnih tela.

Zasedanje počinje u Sava centru (13. oktobar, 19.30) svečanom ceremonijom otvaranja, a generalna debata će početi 14. oktobra izborom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković za predsedavajuću 141. Skupštine IPU.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, pošto je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu tadašnje SFR Jugoslavije, 1963. godine.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanja medjunarodne organizacije 1889. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.