Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 64. Međunarodni sajam knjiga: Pismo = glava
Sajam knjga u Beogradu
Sajam knjga u Beogradu

64. Međunarodni sajam knjiga: Pismo = glava

64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan od 20. do 27. oktobra 2019. u halama Beogradskog sajma (Bulevar vojvode Mišića 14.

Pod sloganom „Pismo = glava„, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima.

Novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Duško Kovačević, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kada je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu. Izrazio je nadu da će te da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na praznik knjige.

– Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja – zaključio je Kovačević.

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a eminentni reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Posetioci će moći da vide i nekoliko većih izložbi.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Egipta, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

64. Međunarodni sajam knjiga – za sve generacije

Sajam knjga u Beogradu

Na oko 30.000 kvadratnih metara najveći domaći izdavači predstaviće najnovija izdanja. Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Biće organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima.

Biće priređeni i kvalitetni programi za najmlađe posetioce.

Svakog dana, od ponedeljka do subote od 14.00 i 15.00, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca sa našim najznačajnijim piscima za decu.

Tradicionalni Školski dan biće ulepšan dečjim čitalačkim časom. Učenici osnovnih škola recitovaće stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, gostovaće Ljubivoje Ršumović kao i poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Festival stvaralaštva mladih 2019

U hali 2 nivo C i ove godine biće održan Festival stvaralaštva mladih.

Biće predstavljena dela umetnika mlađih od trideset godina iz različitih oblasti stvaralaštva koja za predložak imaju knjigu.

Publika će videti dela dramskih, likovnih, muzičkih i filmskih umetnika.

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Od 23. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu održaće se još dva sajma.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava biće smešten u hale 2be i 3a.

Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ biće organizovan u hali 3.

64. Međunarodni sajam knjiga – info

  • Mesto: Beogradski sajam, Bulevar vojvode Mišića 14
  • Vreme: 20-27. oktobar 2019.
  • Radno vreme: 20, 25, 26. i 27. oktobar 2019. od 10.00 do 21.00; 21, 22, 23. i 24. oktobar 2019. od 10.00 do 20.00.
  • Cena ulaznice: 250 RSD; cena kolektivne ulaznice je 150 RSD.
  • Cena parkinga: 150 RSD po započetom satu.

(danubeogradu.rs)