Naslovna » BG servis » Beograd: I dalje zagađen vazduh u srpskoj prestonici (27. oktobar 2019)
Beograd: I dalje zagađen vazduh u srpskoj prestonici (27. oktobar 2019)
Beograd: I dalje zagađen vazduh u srpskoj prestonici (27. oktobar 2019)

Beograd: I dalje zagađen vazduh u srpskoj prestonici (27. oktobar 2019)

Kao i prethodnih nekoliko dana, Beograd je i danas, 27. oktobra 2019, jedan od najzagađenijih gradova na planeti.

Kvalitet vazduha ocenjen je danas u 10.00, a situacija je ista kao i prethodnih dana.

Sunčano je i danas, bez vetra, što nimalo ne olakšava život Beograđanima. Po podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Beogradu je najgore stanje i dalje na Starom gradu, Novom Beogradu i na Mostarskoj petlji, gde je vazduh zagađen ili jako zagađen (varira u toku dana) i to zahvaljujući visokoj koncentraciji PM10 čestica.

Po podacima sa portala Air Visual, Beograd je danas na četvrtom mestu, a ispred su Lahor (Pakistan), Delhi (Indija) i Sarajevo (BiH).

Merenje kvaliteta vazduha u Beogradu vrši se u realnom vremenu, a trenutno stanje može da se vidi iz sata u sat na OVOM LINKU.

„Kako su trenutne vremenske prilike takve da su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura vazduha, a predstoji i period zahlađenja, aktivirano je mnogo individualnih ložišta. S tim u vezi, može se desiti da dođe do prekoračenja graničnih vrednosti parametara zagađenja vazduha u danima kada je temperatura vazduha niska, u danima bez vetra i sa povećanom vlažnošću vazduha“, navodi se u saopštenju Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Saveti…

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporučuje se izbegavanje napornih aktivnosti (aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem).

Ako je moguće, preusmerite obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Skratite dužinu i smanjite intenzitet napornih aktivnosti.

Pravite češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.