Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Betoven Dramakvin
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskn: Betoven Dramakvin (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Danijel Rajskn: Betoven Dramakvin (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Betoven Dramakvin

Beogradska filharmonija započinje ciklus „Betoven Dramakvin sa stalnim gostujućim dirigentom Danijelom Rajskinom.

U petak, 1. novembra od 20.00, na Kolarcu, Beogradska filharmonija će održati koncert sa gostima: nastupiće sopran Aneta Ilić i violinista Andrej Baranov.

Na programu su dela Betovena, Šostakoviča i Čajkovskog.

Ciklus „Betoven Dramakvin“ govori o kompozitorovoj naklonosti ka dramskom žanru i povezanosti njegovog opusa sa delima Šekspira, Getea i Šilera. Oni su mu bili večita inspiracija, koja se prenela i na kasnije generacije kompozitora.

O zainteresovanosti za dramski žanr svedoči opera Fidelio, čiju će koncertnu ariju „Ah, perfido“ (Ah, neverniče) pevati Aneta Ilić i pokazati izuzetne vokalne sposobnosti koje se traže od solistkinje.

Još jedan kompozitor začinio je stranice partitura dramom – Šostakovič je svoj Koncert za violinu i orkestar br. 1 napisao za Davida Ojstraha koji je za solističku deonicu rekao da je „tipično šekspirovska uloga“. Ovo delo će tumačiti violinista mlađe generacije, Andrej Baranov, pobednik brojnih takmičenja i čest gost najpoznatijih svetskih muzičkih kuća.

Koncert zaokružuje Treća simfonija Čajkovskog.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno do 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.