Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini
Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini
Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini

Beogradska filharmonija i Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini

Beogradska filharmonija i Aleksandar Madžar održaće koncert u petak, 4. oktobra od 20.00 u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala izvešće Betovenov Klavirski koncert br. 4, a na programu su još dela Šuberta i Prokofjeva.

Ovim koncertom počinje ciklus „Betoven virtuoz“ koji je posvećen kompozitorovim neprikosnovenim solističkim veštinama; Betoven je bio jedan od najvećih pijanista svog vremena, izvrsno je svirao violinu, a znao je da svira i violončelo.

Miljenik domaće publike, Aleksandar Madžar, pravi je izbor za otvaranje ciklusa koji u fokusu ima solistički sjaj.

U okviru svoje bogate i raznovrsne karijere, Madžar redovno nastupa širom sveta, a sa Beogradskom filharmonijom nakon nekoliko godina pauze. Izvešće Četvrti klavirski koncert, danas jedan od glavnih favorita pijanističke literature, koji je sam Betoven premijerno izveo.

Pored toga što se često izvodi i snima, Klavirski koncert br. 4 se smatra jednim od centralnih ostvarenja ovog žanra, a njegov drugi stav među najlepšim u literaturi. Ovu kompoziciju uokviruju odlomci Šubertove scenske muzike „Rozamunda“ i Sedma simfonija Prokofjeva.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena pre početka koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.