Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dokumentarna izložba „Novi sjaj rimskih spomenika“
Dokumentarna izložba "Novi sjaj rimskih spomenika"
Dokumentarna izložba "Novi sjaj rimskih spomenika"

Dokumentarna izložba „Novi sjaj rimskih spomenika“

Izložba „Novi sjaj rimskih spomenika“ biće otvorena na Beogradskoj tvrđavi u Velikom barutnom magacinu od 17. (13.00) do 31. oktobra 2019.

Ovu dokumentarnu izložbu, pod punim nazivom „Novi sjaj rimskih spomenika – Konzervacija i restauracija rimskih spomenika iz lapidarijuma Narodnog muzeja u Beogradu„, pripremio je Narodni muzej.

Biće predstavljen izbor kompleksnih i zahtevnih konzervatorsko-restauratorskih tretmana, izvedenih od 2006. do 2008. i od 2011. godine do danas.

Ovaj redak i raznovrstan fond, najstariji i najbrojniji ove vrste u Srbiji, prikupljan je od osnivanja ovog muzeja 1844. godine.

Sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, počasni spomenik, baza sa spiskom veterana, natpisi sa građevina i elementi dekorativne plastike, najvećim delom su otkriveni u Beogradu (Singidunum).

Izvestan broj potiče sa lokaliteta na Kosmaju, u Kostolcu (Viminacium), Sremskoj Mitrovici (Sirmium), kao i sa drugih nalazišta u Srbiji, dok pojedini potiču iz Albanije. Svi pripadaju hronološkom rasponu od 1. do 4. veka.

Autori izložbe „Novi sjaj rimskih spomenika“ su Veselinka Ninković, muzejski savetnik i kustos Zbirke, i konzervatori Mina Jović i Marko Stamenković. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.