Naslovna » Izlasci » Film » Domaći dokumentarci u Domu kulture „Studentski grad“
Domaći dokumentarci u DKSG: Speleonaut
Domaći dokumentarci u DKSG: Speleonaut

Domaći dokumentarci u Domu kulture „Studentski grad“

Od 21. do 27. oktobra 2019. u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće prikazani popularni domaći dokumentarci.

Ovogodišnji srpski dokumentarni filmovi mogu da se pogledaju u maloj sali od 20.00. Publika će moći da pogleda filmove „Vongar“, „Linija života“, „Speleonaut“, „Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali“ i „Nebeska tema“.

Dokumentarci u DKSG

Dom kulture „Studentski grad“, Bulevar Zorana Đinđića 179

Ponedeljak, 21. oktobar 2019. (20.00)
VONGAR
Režija: Andrijana Stojković
Srbija, 2019, 51′
Ovo je dokumentarni film o B. Vongaru, australijskom piscu. Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu australijskih Aboridžina u drugoj polovini XX veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života. B. Vongar je prvi zabeležio i objavio aboridžinske mitove; prvi pisao o dramatičnom nerazumevanju osvajača australijskog kontinenta, engleske imperije i starosedeoca Australije; bio usamljeni glas iz pustinje koji je svetu govorio o nuklearnim probama koje su tajno vršene usred australijskog kontinenta i koje su ugrožavale opstanak Aboridžina.

Utorak, 22. oktobar 2019. (20.00)
LINIJA ŽIVOTA
Režija: Darko Bajić
Srbija, 2019, 95′
Autor opisuje surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da posle tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji. Bajić je, naime, odveden u zloglasni nacistički logor Mathauzen sa prve godine likovne akademije. Igrom sudbine, Miloš je doživeo istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front.

Sreda, 23. oktobar 2019. (20.00)
SPELEONAUT
Režija: Sonja Đekić
Srbija, 2019, 57′
Uoči čovekovog osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije toliko zanimalo da potuče rekord u podzemnom samovanju, koliko da prodre dubinski u sredinu najsličniju vanzemaljskoj. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u nekakvoj vezi sa glavnim junakom.

Četvrtak, 24. oktobar 2019. (20.00)
SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI,
Režija: Goran Radovanović
Srbija, 2019, 74′
Autor istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i fokusira se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film Misterije organizma.

Subota, 26. oktobar / nedelja, 27. oktobar 2019. (20.00)
NEBESKA TEMA
Režija: Mladen Matičević
Srbija, 2019, 108′
„Nebeska tema“, scenariste i reditelja Mladena Matičevića, dugometražni je dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.