Naslovna » Izlasci » Festivali » FEDEMUS 2019 – Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva: Deca kompozitori
FEDEMUS 2019 - Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva: Deca kompozitori
FEDEMUS 2019 - Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva: Deca kompozitori

FEDEMUS 2019 – Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva: Deca kompozitori

U petak, 18. oktobra 2019. od 17.00, u DKCB-u će biti održana završnica festivala FEDEMUS 2019 koncertom „Volim da maštam“.

Ulaz u salu „Donka Špiček“ u Takovskoj 8 biće besplatan.

U završnici XXIV Republičkog festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“ učestvovaće mali kompozitori i kantautori iz cele Srbije: Aranđelovca, Beograda, Valjeva, Vraneša, Vrnjačke Banje, Vršca, Desimirovca, Kragujevca, Kruševca, Lazareva, Negotina, Novog Sada, Niša, Pančeva i Sremske Mitrovice.Za dž

Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS – „Deca kompozitori“, propisan nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, jedini je festival na kome deca učestvuju kao kompozitori, tekstopisci i izvođači.

Deca Srbije, uzrasta od sedam do 15 godina, učestvuju na republičkom konkursu koji Dečji kulturni centar Beograd raspisuje svake godine za dečju kompoziciju u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva. Od 1995. godine festival afirmiše mlade talente i promoviše dečje stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom.

Na konkursu, koji se raspisuje u januaru mesecu, pristigne više stotina kompozicija iz cele Srbije, koje grupno ili pojedinačno, komponuju deca osnovnih škola na svoje ili tekstove svojih vršnjaka. Po završenom konkursu, u martu, selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabira 12 instrumentalnih i 12 vokalnih kompozicija. Snimljene vokalne kompozicije se nalaze na novom CD-u „Volim da maštam“ u izdanju Dečjeg kulturnog centra Beograd.

DKCB i festival „Deca kompozitori“ stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. Do sada su izdate tri audio kasete, deset audio CD-a u izdanju PGP-a i pet samostalnih izdanja. Ova izdanja prate i notne zbirke u kojima se nalaze oko dvesta sedamdeset vokalnih kompozicija.

Učesnici Festivala su svih ovih godina predstavljali našu zemlju na međunarodnim festivalima u Makedoniji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Turskoj.

Pored ovih inostranih nastupa, deca solisti i kantautori učestvovali su u mnogim dečjim programima našeg grada: na koncertu „Dani Evrope“ ispred Skupštine grada Beograda, „Susreti prijateljstva“ Međunarodne manifestacije dece Evrope „Radost Evrope“, kao i u mnogim TV i radio emisijama.

Koordinator i muzički urednik Festivala je Mirjana Miličić Prokić. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.