Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Groblje oslobodilaca Beograda dobilo je trobojnu rasvetu
Groblje oslobodilaca Beograda dobilo je trobojnu rasvetu (foto: beogradskagroblja.com)
Groblje oslobodilaca Beograda dobilo je trobojnu rasvetu (foto: beogradskagroblja.com)

Groblje oslobodilaca Beograda dobilo je trobojnu rasvetu

Groblje oslobodilaca Beograda dobilo je trobojnu rasvetu koja će biti puštana u rad prilikom obeležavanja značajnih datuma i praznika.

Tako će ulaz u ovo groblje biti osvetljen bojama srpske zastave prilikom obeležavanja najvažnijih državnih praznika, crvenim svetlom kada se obeležavaju značajni datumi vezani za Crvenu armiju (23. februar, 9. maj, 20. oktobar i 4. novembar), a belim svetlom svim ostalim danima, kao znak zahvalnosti oslobodiocima prestonice.

Ovaj projekat je realizovan povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Groblje oslobodilaca Beograda jedno je od najznačajnijih mesta sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.

Vrednost projekta je 33.107.640 dinara, a rasveta je urađena po najvišim standardima. Ovo je prvi put u Srbiji da je jedan znamenit memorijal osvetljen na ovaj način.

Groblje oslobodilaca Beograda – iz istorije…

Zbog svog istorijskog značaja kao mesto na kojem su pohranjeni posmrtni ostaci boraca za oslobođenje grada, a potom i zbog umetničkih, društvenih i kulturoloških vrednosti Groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine je utvrđeno za spomenik kulture.

Spomen-groblje posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, i na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skuptura Crvenoarmejac.

Od otvaranja spomen-groblja, 1954. godine na njemu se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.