Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Jesenji kamp 2019 na Velikom ratnom ostrvu
Jesenji kamp 2019 na Velikom ratnom ostrvu (foto: zelenilo.rs)
Jesenji kamp 2019 na Velikom ratnom ostrvu (foto: zelenilo.rs)

Jesenji kamp 2019 na Velikom ratnom ostrvu

Jesenji kamp 2019 na Velikom ratnom ostrvu održaće se od 7. do 10. oktobra (10.00-17.00) u organizaciji JKP „Zelenilo – Beograd“.

Učesnici ovog tradicionalnog kampusa su predstavnici stručnih institucija i oko 60 studenata i profesora sa nekoliko fakulteta, viših škola i instituta.

Cilj kampa jeste sticanje dodatnog znanja van redovnog nastavnog programa fakulteta, što doprinosi širini sagledavanja problema zaštite i očuvanja kulturne i prirodne baštine Srbije. Tema ovogodišnjeg tradicionalnog kampa jeste „Upravljanje zaštitom prirodnih dobara na području grada Beograda„.

„Pred čovečanstvom danas je težak zadatak i velika odgovornost da sadašnje stanje očuvamo, da svojim aktivnostima omogućimo prirodi samoobnavljanje i, gde je to moguće, saniramo postojeće stanje. U tom procesu može se pomoći prirodi kreiranjem sistema mera zaštite. Osnovna i prva mera zaštite jeste stavljanje pod zaštitu određenih bio-geografskih celina. Zaštita prirode je kompleks državnih, međunarodnih i uopšte društvenih mera, usmerenih na racionalno korišćenje prirode, na njenu obnovu, umnožavanje i zaštitu prirodnih resursa u korist ljudskog društva“, navodi se u saopštenju „Zelenila – Beograd“.

Prirodno dobro Veliko ratno ostrvo, zaštićeno od 2005. godine, sastoji se od dve rečne ade, Velikog i Malog ratnog ostrva.

Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 211 hektara. Pojava čestog plavljenja ostrva u znatnoj meri utiče na prisustvo retkih i značajnih fitocenoza, biotopa i pojedinačnih primeraka flore i faune, što čini ovaj prostor naročito značajnim. (Zelenilo – Beograd)