Naslovna » Izlasci » Akcije » Manifestacija „Dani Amerikane“ u Beogradu
Manifestacija "Dani Amerikane" u Beogradu
Manifestacija "Dani Amerikane" u Beogradu

Manifestacija „Dani Amerikane“ u Beogradu

Manifestacija „Dani Amerikane“ biće održana na više lokacija u Beogradu od 7. do 27. oktobra 2019. u organizaciji izdavačke kuće Laguna.

Na svečanom otvaranju u Jugoslovenskoj kinoteci, u Sali „Makavejev“ (Uzun Mirkova 1, 18.00), govoriće Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade, dr Biljana Dojčinović, profesorka na Katedri za opštu književnost, Igor Toholj, filmski autor i selektor, Mina Kebin, urednica u Laguni, Janja Stjepanović, urednica u Laguni i Tanja Vučković, PR Lagune.

Od 20.00 biće održana projekcija filma „Divljak“ iz 1953.

Lagunina biblioteka „Amerikana“ osnovana je krajem 2016. godine sa ciljem da upozna srpsku publiku sa klasicima 20. i 21. veka koji pružaju različite uvide u američko društvo, američku kulturu i njen uticaj na savremeni svet.

U okviru te edicije objavljena je i knjiga „Legenda o samoubistvu“ nagrađivanog američkog autora Dejvida Vana, koji će 26. oktobra biti gost na Sajmu knjiga. Susret sa piscem biće organizovan dan kasnije, 27. oktobra u Delfi Caféu.

Tokom „Dana Amerikane“ na Filološkom fakultetu će niz predavanja biti posvećen savremenoj američkoj književnosti.

U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan ciklus „drumskog filma“ (road movies), ultimativnog američkog podžanra, u selekciji Igora Toholja.

U Američkom kutku održaće se tribine o tri knjige iz ove edicije: „Američkom tabloidu“ Džejmsa Elroja, „Američkom psihu“ Breta Istona Elisa i o knjizi Džona Apdajka „Beži, Zeko, beži“. Laguna će sa Američkim kutkom nastaviti saradnju, pa će se tribine o ostalim knjigama iz biblioteke „Amerikana“ održavati svake druge nedelje, tokom cele sledeće godine.

Na OVOM LINKU možete pogledati detaljan program manifestacije „Dani Amerikane“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.